galéria megtekintése

Megcsap az ingyenáram

2 komment


Marnitz István

Itt-ott – Németországban, Chilében – már ingyen kapni áramot a tőzsdén. Mivel ugyanis a villany nem tárolható, a nap- és szélerőművek viszont nem szabályozhatóak, napsütéses, szeles időben, alacsony áramigények mellett a folyamatos termelés csak így kel el.

Ez a tény. Ennek objektív következményeiről azonban keveset tudunk. A jelenséget ugyanis a különböző lobbik „szakértői” rendre a maguk szája íze szerint dolgozzák fel. Az egyszeri fogyasztó örül: jé, ingyen van! Kell! A „zöldszakértők” is erre húznak: tessék, íme, mégsem drága. Az atomlobbi viszont hörög: az ingyenes zöldáram kommunikációs trükk, állami támogatásból könnyű, ez fenntarthatatlan, piactorzító pazarlás. Jellemző módon ugyanők kardoskodnak amellett, hogy a magyar állam által orosz állami hitelből végrehajtott paksi bővítésben nincs állami támogatás. De más szakértők szerint se ígér túl jót, ha egy áru csak ingyen kell. Akkor a termelője előbb-utóbb tönkremegy. Ez még csak nem is fura, hallottunk már bostoni teadélutánról, mezőgazdaságról, felszámolásokról. Ilyenkor az üzleti terv bedől, mindenki mehet haza.

Nyilván kérdés, hogy akkor miért nem oldják meg mégis az áram tárolását. Ma egyetlen értelmezhető lehetőség adódik erre, az éjjel felszivattyúzott és nappal lezúdított víz. A telepítése fejé­ben kivágandó pár fa miatt pedig a lakosság hidegrázást kap. A környezetvédők így voltaképp önmagukat gáncsolják. Erre persze megvan a válaszuk: dehogy, csak a háttérhatalom (ez esetben az atomlobbi) tesz mindig keresztbe. És felsorolnak száz más tárolási módot, elhallgatva, hogy mindez még sci-fi, a zöldködös ígéretekkel hitegetett üzletembereknek viszont már ma üres a zsebük.

 

Erre jön az atomlobbi: úgy kell neked! Majd betolnak Paksra egy háromezermilliárdos (esetleg plusz hétezermilliárdos) gigaketyerét, ami mellesleg szintén alig szabályozható, és éjjel ugyanúgy a semmibe okádja a felesleges villanyt. Ugyan maghasadással cicázik, de azt ugye senki nem gondolja, hogy ettől bárkinek baja lesz, a biztonságot mi garantáljuk személyesen. Megbízhatóságunkra példa, hogy ha a Rothschildok szerint 2034. augusz­tus 13-án teszem azt 17 forint 40 fillér lesz az áram piaci ára, akkor mi azt fenntartások nélkül elhisszük, a kétkedőket leordítjuk. Ki feltételezné, hogy mi, akadémiai atomszakértők csak azért alapozunk TV2-s Margó-mágusok jóslataira, mert most épp ez az érdekünk? Ennek kapcsán bonyolult szakelemzések is oda lyukadnak ki: komolyan azért adósítjátok el a magyar népet sok ezermilliárd forintra, mert egy intézet adott egy a szátok íze szerinti jóslatot?

Én most, 2016-ban, a modern gazdasági és műszaki tudományok vagy kétszáz éves virágzása csúcspontján tényleg nagyon halkan csak azt kérdezném: ez a sok szakember nem tudná egyszer végre összeszedni magát, és ösztönszintű pénzéhségét, illetve kamaszos makacskodását levetkezve az alapszintű tananyagának megfelelő, jó, működő, össze nem omló, veszélytelen, gazdaságos rendszereket kiötölni?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.