galéria megtekintése

Megbékélt

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Kertész Imre azt nyilatkozta, a Szent István-rendet a megbékélés reményében veszi át. És ettől kezdve a kitüntetés már valóban ezt a reményt szimbolizálja. Nem Schmidt Mária erőfeszítéseiről szól többé, akinek arra kellett Kertész, hogy elmondhassa, a balliberálisok őt is üldözték, mert szemben velük ő nem mentegette a baloldali gyökerű totalitarizmusokat sem.

Schmidtnek a tényekkel és összefüggésekkel furán bánó írása volt a beharangozója, félhivatalos indoklása a kitüntetésnek, amit így csak jóindulattal lehetett gesztusként, a holokausztév problémás fejleményeit jóvátenni kívánó önkorrekcióként értelmezni.

Ráadásul a legelszántabb jóindulatot is kikezdte annak a Takaró Mihálynak a párhuzamos kitüntetése, aki Kertészt nem tekintette magyarnak, Spirót némi vonakodással nevezte embernek, és fontosnak tartotta megemlíteni: a kommunista Révai Józsefnek nem ez volt ám az eredeti neve. Melyik döntésnek higgyünk?

 

Kertész azonban ismét bölcsebbnek bizonyult mindannyiunknál, mert ezeket a kérdéseket fel sem tette magának. Nem az foglalkoztatta, miért jutott eszébe Orbán Viktornak, hanem az, mivé teheti ő a kitüntetés alkalmát. És azzal, hogy tudatta, számára a megbékélés esélyét jelenti az átvétel, rögtön valódi kéznyújtó gesztussá is változtatta a rend odaítélését is.

Hála neki, mindegy is már, hogy akik adták, minek szánták volna. Érdemes ismét tanulnunk Kertésztől, és azt gondolnunk, már eredetileg is mindenki éppen így akarta, az összes ennek ellentmondó kormányzati lépés puszta figyelmetlenség volt. Hátha kitüntetői is megértették Kertész Imre fontos mondatát. Neki volt igaza megint. Legyen úgy, ahogyan ő szeretné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.