Még nem kapcsolja le a netet a magániskolákban a kormány

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta a magán- és alapítványi iskolákat, hogy január 1-jétől kikapcsolják őket a Közháló Programban biztosított internetszolgáltatásból. De az álláspont változott: még vizsgálják a közháló működését.

Mégsem változik január elsejétől a Közháló Program, így nem maradnak internetszolgáltatás nélkül a magán- és alapítványi iskolák. Az Eduline úgy tudja, Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára csütörtök este beszélt az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnökével, akinek azt mondta: január 31-ig minden változatlan marad, az év többi részében pedig megvizsgálják a közháló működését, többek között azt, van-e az iskoláknak másik internetszolgáltatója.

Az egyesület tagjai és azok az intézmények, amelyek közfeladatot látnak el, valószínűleg továbbra is a programban maradhatnak.

Korábban a Nol.hu is hírt adott arról, hogy a mainap.hu cikke szerint a téli szünetet megelőző utolsó napon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium levelet küldött a magániskolák intézményvezetőinek, melyben arról tájékoztatja őket, hogy január 1-jétől nem vehetnek részt a Közháló Programban, vagyis lekapcsolják náluk az internetet.

A fejlesztési tárca levelében azt írja, hogy 2012. január 1-jétől megváltozott szerkezetben folytatódik tovább a Közháló Program, és ennek következtében "újradefiniálják" a kedvezményezettek körét.


Nem hitt a szemének Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, amikor kibontotta a minisztérium levelét. A tárca értesítésében az áll, hogy a nem állami fenntartású intézményeket január elsejével – vagyis nyolc nap múlva – lekapcsolják az internetes hozzáférést jelentő úgynevezett KözHálóról.

A KözHáló az utóbbi évek legnagyobb, a kormány által támogatott informatikai infrastruktúra-építési fejlesztése, amely több mint 2500 településre jutott el. Az elmúlt években 7300 szélessávú internetpontot adtak át, amelyből ötezer végpont a KözHáló alhálójaként működő Sulinet keretében valósult meg.

E program segítségével az iskolák egy, az egész országot behálózó rendszerhez kapcsolódnak, ezen keresztül vezetik az állami feladatok ellátásához szükséges tanügy-igazgatási információkat tartalmazó digitális osztálynaplót, innen töltik le az érettségi tételeket, itt szolgáltatnak statisztikai adatokat az államnak – ami törvény által előírt kötelezettségük, és a KözHálót használva férnek hozzá az iskolák a pénzükhöz is.

Horn azt nyilatkozta: érthetetlennek tartja, hogy miért akarja őket a kormányzat kizárni a KözHálóból, ezért levélben fordult Navracsics Tiborhoz, aki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter lemondása óta felügyeli a tárcát. Ebben arra kérte a miniszterelnök-helyettest, vonják vissza ezt a döntést, illetve ha ez valami oknál fogva nem lehetséges, akkor biztosítsanak időt az intézményeknek saját hálózat kialakítására, egyedi szerződések megkötésére. Horn hírportálunknak elmondta: az NFM-ből megerősítették, hogy az egyházi intézményekre nem vonatkozik a döntés. A furcsa diszkriminációra szintén rákérdezett a Navracsicsnak írt levelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.