galéria megtekintése

Még négy év

56 komment

A szerk.

A választani akarók nagyobb része vasárnap egyértelműen megerősítette hatalmában a Fideszt újabb négy évre. A baloldali ellenzéki szövetség még csak megszorítani sem tudta az eddig kormányzó erőt, ami rendkívül erőteljes kritika a számukra.

A Jobbik megerősödése pedig a nyertes jobb- és a vesztes bal­oldalnak egyaránt. Az országos lista eredményei jól mutatják, hogy a szavazók többsége ugyan nem a Fidesz mellé tette le a voksát, de az Orbán-rendszert elutasítók nagyon másként látják azt, hogy kinek-minek kellene jönnie ezután.

A Fidesz választási rendszere olyan, hogy a pártot csak egy másik nagy erő képes legyőzni: olyan, amelyik az egyéni mandátumokért folyó versenyben is a győzelem esélyével képes felvenni vele a küzdelmet. A baloldalnak ahhoz elég volt négy év, hogy a veresége után magához térjen, ahhoz azonban kevés volt ez az idő, hogy a múltja árnyaitól megszabaduljon, s egyértelmű alternatívát kínáljon a választóknak.

 

A következő négy év arról is szól majd, hogy kialakul-e a Fidesz politikájával, hatalomgyakorlásával szemben egy olyan erős, demokratikus, a választók számára hiteles, vonzó jövőképet felrajzoló ellenzék, amelynek a mostaninál jóval többen hajlandóak bizalmat szavazni. Abban legfeljebb óvatosan reménykedünk, hogy Orbán Viktor, ha nem vallja is be a hibáit, azért képes belőlük tanulni. Elsőre azzal is megelégednénk, ha nem azokat látná kormányzása ­erényeinek, amelyeket mi a hibáinak.

Nehéz megjósolni, hogy ta­lál-e még néhány ezermilliárdot a Fidesz, hogy a hatalmát újabb négy évig finanszírozza, elő ­tud-e még húzni a kalapból újabb, a rezsicsökkentéssel fölérő politikai csodaszert, vagy összeroskad, szétmállik mindaz, amiből hatalmának falait építette.

A győztes jobb- és a vesztes baloldalnak a választás után ugyanazt a kérdést kell feltennie magának: akkor most hogyan tovább? Azt tudjuk, mi erre a Fidesz válasza: folytatni! Egy dolgot a baloldal most már biztosan tudhat. Nem az eddigieket kell folytatnia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.