galéria megtekintése

Meg kell állítani

5 komment


Hargitai Miklós

„Az elit olyan politikát folytat, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az emberek véleményét, és sokszor az akaratukkal szemben menetel. Minden egyes olyan politikai szerveződés, entitás, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, előbb-utóbb a végletekig me­g­gyengül. A virtus még megvan, szolidárisak tudunk lenni egymással, ha kell, vállat a vállnak, hátat a hátnak vetve le tudunk győzni esztelen politikákat." Mindezt Szijjártó Péter, Orbán Viktor (aktuálisan) legjobb tanítványa tudatta a néppel, a főnöke pedig higgadtan csak annyit tett hozzá: „Meg kell hallani az emberek hangját".

A fenti mondatok az úgynevezett kvótanépszavazással kapcsolatban hangzottak el, és még véletlenül sem a Városliget beépítésével összefüggésben. Felejtsük most el, hogy az emberek akaratára történő hivatkozás megint egy olyan alapigazság, amit hazugságokkal kell alátámasztani (a párttévé minden órában elmondja, még az Eb-meccsek szüneteiben is azt halljuk, hogy „Brüsszel" illegális bevándorlók kényszerbetelepítését akarja ránk erőltetni, miközben a valóságban arról van szó, hogy ha egy tagállamban túlságosan megnő a legálisan befogadott jövevények száma, akkor a létszámfölöttieket egy közösen megállapított kvóta alapján újraoszthatják a többi tagállam között). Foglalkozzunk inkább azzal, hogy ők maguk, akik mondják, mennyire gondolják komolyan. Itt van ugyanis immár a második független közvélemény-kutatás, amelyből kiderül, hogy a budapesti lakosság döntő többsége (az első szerint a 75, a másik, a Greenpeace által tegnap közreadott felmérés alapján – néhány állami propaganda-százmillió eltapsolása ellenére – már a 86 százaléka) nem akarja, hogy új múzeumokat, szecessziós színházat és irodaépületeket emeljenek a ligetben valódi százmilliárdokért. Az elit viszont rá sem bajszint az emberek véleményére, szembemegy az akaratukkal, sőt, verőlegényeket küld azokra, akik a nemtetszésüket személyesen, a helyszínen is kimutatnák.

Nincs itt véletlenül valami ellentmondás? A lakosság feje fölött csak olyan (számunkra legalábbis) elvont témában nem szabad döntéseket hozni, mint az európai bevándorláspolitika – de ami közvetlenül a pénztárcánkat, a környezetünket, a mindennapjainkat érinti, arról dönthet bátran a politika nélkülünk is? Viszont ellenünkre?

 

Szerencsére Szijjártó Péter résen van: kertelés nélkül kimondja, hogy Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az emberek akaratával ellentétes politikának. Úgyhogy már csak Budapesttel, a budapestiek önrendelkezésével kapcsolatban kell megvárnunk a haza bölcseinek hasonlóan karakán állásfoglalását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.