galéria megtekintése

Még egy esély

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

„Something special”, azaz valami különlegeset ígért David Cameron, miután az általa vezetett konzervatívok a csütörtöki választáson abszolút többséget szereztek a brit parlamentben. Ilyenre nem volt példa több mint két évtizede a szigetországban, ahol a közvélemény-kutatók végig azt szajkózták: a toryk és az ellenzék fő erejét adó Munkáspárt fej fej mellett áll. Egyszer talán kiderül, hogy miért lőttek ennyire mellé.

Ennél fontosabb, hogy pénteken Nagy-Britannia vadonatúj politikai világra ébredt. Cameron mellett a másik nagy győztes Nicola Sturgeon, a skót nacionalisták vezére, aki kisöpörte a tartományból a hagyományos brit pártokat. A Munkáspárt és a toryk eddigi kormánykoalíciós partnerei, a Liberális Demokraták a következő ciklusban statiszták lesznek a parlamentben. Shakespeare-tragédiákban nem hullanak úgy a fejek, ahogy a bukott pártelnökök jelentették be sorra lemondásukat.

A 2008-as pénzügyi válság következményei ráragadtak az akkor kormányzó Munkáspártra, az együtt érző konzervatívot alakító Cameronban most is jobban bíznak a választók, mint az állami egészségügy feljavítását ígérő Ed Milibandben. A baloldal mélyrepülésben van. Cameron azonban nagyot hibázna, ha elégedetten hátradőlne. A történelminek mondott győzelemmel sem értek véget megpróbáltatásai. Az Európa-ellenes UKIP két képviselővel ugyan már nem jelent komoly veszélyt, de ott van a fenyegető verem, amit a régi-új kormányfő saját maga ásott, az EU-tagságról 2017-re megígért népszavazás.

 

Ne felejtsük el, Cameron részben azért tudott ennyire nyerni, mert a Munkáspárt szinte mindent elvesztett Skóciában. A skótok viszont hevesen elutasítják mindazt, amit a toryk vezére támogat: a gazdasági-szociális megszorításokat, az atomfegyverkezést, így a nukleáris rakétákkal felszerelt tengeralattjárók skóciai állomásoztatását és az EU-s tagságról szóló népszavazást. Az Angliához képest szegény Skócia erősen EU-barát, hiszen eddig is jócskán profitált a Brüsszelből érkező támogatásokból. Minden lépés, minden szó, amivel Cameron az európai integráció ellen agitál, arra inti a londoni kormányt eddig sem kedvelő északiakat, hogy jobb lenne külön utakon járniuk.

A konzervatív többségű „Új Nagy-Britannia” erősen megosztott ország. Cameron már azt bizonygatja, hogy ő egyesíteni akar, de ehhez több kell a hangnemváltásnál. Ha 2017-ig nem sikerül tisztáznia országa viszonyát az EU-val, leginkább Angela Merkel Németországával, akkor a referendumon nehezen fogja meggyőzni a briteket, hogy maradjanak az Európai Unióban. De a másik unió, az Egyesült Királyság is elindulhat a széthullás felé. A skótok mellett például a walesiek is úgy érezhetik, hogy sértené érdekeiket, ha Európa szélére, az integráción kívülre szorulnának.

A toryk nem azért győztek, mert a britek annyira elégedettek az elmúlt öt évvel. A választók erős kormányt, további változást akarnak. Esélyt adtak Cameronnak. Egyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.