galéria megtekintése

Még bóvli

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Mint gyerek a karácsonyt, úgy várja a kormány, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők javítsanak az ország besorolásán, bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába emeljék vissza. Nemcsak a kritikusokkal szemben lenne ez komoly fegyvertény, de az egyre bizonytalanabb (és fogyatkozó) saját tábor számára is igazolást adna. Nem volt hiába a sok áldozat, a konfrontációk és vargabetűk – a gyorsnaszád révbe ért, jönnek a békeévek, a nyugodt gyarapodás.

A számok alapján rég itt lenne az ideje a felminősítéseknek, mert a pénteki még csak a bóvli felső tartományába engedte be az országot. Pedig a folyó fizetési mérleg egyenlege évek óta pozitív, a költségvetési hiány tartósan a Brüsszelben elvárt szint alatt van, a külső adósság csökken, a foglalkoztatottság javul, az infláció alacsony szinten stabilizálódott, a lakosság eladósodottsága csökkent, és a devizahitelezés pénzügyi bombáját is sikerült hatástalanítani. Súlyos áldozatok árán, de a konszolidáció lezajlott, a magyar gazdaság többé-kevésbé tiszta lappal vághat neki a következő éveknek.

A gazdasági mutatók mögötti folyamatok árnyalják ugyan a képet, de a továbblépés fő akadályai az Orbán-kormány gazdaságszervezési elvei. A visszamenőleges hatályú és nem előkészített törvények, az átláthatóság hiánya, a jogbiztonság, a tulajdonhoz való jog csorbulása, a verseny súlyos torzítása rombolja a gazdasági szereplők hatékonyságát és beruházási kedvét. E kockázatokkal akkor is kalkulálni kell, ha a számok alapján Magyarország befektetésre ajánlott lesz.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.