galéria megtekintése

Medvemód

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

La Fontaine-nél, Ivan Krilovnál és Benedek Eleknél is megtalálható a medve esete az ő kertész barátjával, akinek homlokára szállt egy légy.

A segítőkész maci először legyezve próbálta elzavarni a pimasz rovart, majd amikor az újra és újra visszaszállt, felkapott egy követ, és azzal úgy hókon nyomta mit sem sejtő barátját, hogy az ottmaradt. (Az eredeti állítólag Indiából jött, ott a majom akart segíteni.) Az oroszban ebből aztán kifejezés is lett: medvézsja uszluga – medveszívesség, amikor a puszta jóindulat az eredetinél is nagyobb bajt okoz.

Így jár most Szíria is, amelyen azzal próbál segíteni az orosz légierő, hogy azt is szétbombázza, ami eddig még nem dőlt romba. A rezsim ellen zendülők kezén lévő nagyváros, Aleppó felé nyomuló kormányerők útjába eső településekről alig három nap alatt hetvenezer ember menekült el a bombázások miatt. Elsőként Szíria még lakható körzetei, majd Törökország, végül alighanem Európa felé. Míg a magyar külügyminiszter arról beszél, hogy Oroszország nélkül nincs megoldás Szíriában, addig a Kremlből nézve ügyes húzásnak tűnő beavatkozás éppen hogy ront a helyzeten.

 

Még az sincs kizárva, hogy éppen ez teszi végleg lehetetlenné Szíria egyben tartását. Elvégre Aszadot és az oroszokat leginkább a nyugati, a rendszer bázisát adó országrész meg a tengerpart és a tartuszi hadikikötő megtartása izgatja. Az Iszlám Állam martalócaival bajlódjanak az amerikaiak, a kurdok és nyugati szövetségeseik.

Ha ez segítség, hát olyan medve módra az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.