galéria megtekintése

Matyó triatlon

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Szeretem a mezőkövesdi piacot. Nem olyan rátarti, mint az egri, van benne bohóság, furmány, pajkos esetlenség. Észnél is kell lenni, mert a matyó ember fineszes. Úgy hoztam haza legutóbb is négy fej karfiolt, hogy eszem ágában sem volt venni. Napok óta karfi olpörköltet, karfiollevest, rántott és rakott karfiolt eszünk, és már épp azon gondolkodtam, hogy a cukkinihez, céklához és avokádóhoz hasonlóan vajon lehet-e a karfiolból is csokis sütit készíteni, amikor végre elfogyott.

A kofák mesélték, hogy előző nap nagy esemény volt a városban: matyó triatlont rendeztek a Hoórvölgye Horgászegyesület mezőkövesdi víztározójánál. A fővédnöki szerepet maga Tállai András országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium államtitkára vállalta magára. Gondoltam, derekas ember, amiért nem valami teszetosza konferencia, tudományos ülés, netán kultúrfesztivál fényét emeli, s válik minden matyók közül a legmatyóbbá, hanem bizony egy tökös triatlonverseny presztízsét tolja önnön méltóságával mintegy éteri magasságba.

A védnökség nem piskóta. Az embernek nagyon meg kell gondolnia a mai világban, hol atyáskodik, elvégre mi van, ha a rendezvény dugába dől, összeomlik a hangosítás, a szervezők a paravánok mögött pajzánkodnak, amit az okostelefonnal virtuóz módon bánó kamaszok azonnal rögzítenek, és mindjárt meg is osztanak a YouTube-on. Jobb abba bele sem gondolni. Még az is a magasságos fővédnök orcájára hullhat vissza, ha odakap a kakaspörkölt, bodakos lesz a mákos bobájka. Vagy hogy az autentikusabb matyó ételeknél maradjunk, megposhad a csíkhalas káposztaleves, kifut a csóré, összeszottyad a gombóta, szíjasra sül a sparhelten a laska, nem fő meg rendesen a restasszony csíkja vagy a csombókos haluska.

 

Na de egy triatlonversenyen főmatyónak lenni az mégiscsak más. Ott efféle csúfságok nem eshetnek.

Jönnek a délceg legények és leányok, először úsznak egy jót, hogy hol, azt hirtelen nem is tudom, talán a hoórvölgyi víztározóban, ha már nyolcszázmillió forintért ebben a városban nem egy rendes uszodát, hanem futballstadiont sírt ki magának a helyi hatalom. Elvégre (vagy utóvégre?) fővédnökünk a helyi focicsapat társadalmi elnöke is egyben. Mindegy is, kijönnek a fiúk meg a lányok a víztározóból, kerékpárra pattannak, és körbekerekezik a Hadas városrészt, megtekintve közben Kis Jankó Bori szülőházát, a Táncpajtát és a Tulipános Hímzőműhelyt. Végül futásnak erednek, s Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumát, valamint a helyi Pubi Caffét hátrahagyva visszaérkeznek a helyszínre. Itt természetesen a fővédnök adja át az elismerő okleveleket, érmeket és serlegeket.

Egy meghívóból aztán megtudtam, hogy a III. Matyó Triatlon, melynek fővédnökségét maga az áldott államtitkár vállalta magára, csak déli tizenkettő után volt „sajtónyilvános”. (Addig nyilván titokban zajlottak az előkészületek.) Környékbeli rendőrök voltak a résztevők, akik három számban mérték össze tudásukat.

Labdarúgásban, főzésben és horgászásban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.