galéria megtekintése

Matolcsy tábornok

22 komment


Megyesi Gusztáv

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő ilyenkor a főváros legfőbb turisztikai attrakciója a Matolcsy György háza előtti zenés őrségváltás lesz. Amint azt a Népszavából tudjuk, azok után, hogy Orbán Viktor többszöri kérés ellenére sem adott a jegybankelnöknek külön testőrséget, saját maga szervezett egyet, mégpedig rendőri és terrorelhárító erőkből.

A lap információja szerint a Matolcsy személyét védő őrség vezetője jelenleg is aktív rendőrtiszt, alezredes, akit a jegybankelnökhöz vezényeltek. Nincs ezzel semmi baj, mi magunk is, minthogy tatarozzák a házunkat, és nem lehet éjjelre bezárni a kaput, az országos rendőr-főkapitánytól rendeltünk két tábornokot, hogy vigyázzanak ránk, szerencsére a rendőrség nem nézi, hogy ki bérelte ki, örül, ha segíthet.

A napokban Vadai ellenzéki képviselőnő hívta fel a figyelmet arra, hogy a parlamentben olyan testátvilágító szkennert tesztelnek a belépő képviselőkön önkéntes alapon, amely csak grafikailag mutatja az illető testrészeit, sőt, a nemi szerveit grafikusan sem. A reptereken már alkalmaznak ilyet, a Demokratikus Koalíció teljes vezetősége mégis fél tőle. Pedig a készüléket kizárólag azért próbálják ki a parlamentben, hogy az őrség lássa, hogyan néz ki, hogy ha esetleg mégis bevezetnék a használatát, noha az ígéret szerint nem vezetik be. Ismételjük: a parlament csak helyet adott a készülék kipróbálására. Ilyen előfordul másutt is a világban, a törvényhozás háza minden országban egyfajta technika házaként, csodák palotájaként funkcionál, különösen nálunk, ahol a házelnök maga is a technikai fejlődés csodálója, sőt motorja.

 

Ezt azért említjük, mert a DK szerint a hatalom fél. Azért szervez újabb és újabb őrségeket, biztonsági és védelmi erőket, s gyűjti hamarosan a lakossági arcképeket is, mert tart a néptől. Ez marhaság. Éppen a hatodik éve láthatjuk, hogy a hatalom nem fél, tudniillik semmiféle félelemérzete nincs, elemi ösztöneit már rég elnyomta a hatalom dicsőséges gyakorlása, s el se tudja képzelni, hogy ezt a jogát egyszer elvehetik tőle. Ha félnének, akkor nem mernék ennyire nyíltan zsebre tenni az országot, ennyire lenézni az ország lakóit, nem mellesleg a saját szavazóikat, s Matolcsy György is szerényebben költené a közpénzt, mert érezné, hogy esetleg rossz vége lesz ennek.

Ám ez a társaság el se tudja képzelni, hogy bármibe is belebukhat. Hiába tüntet ötezer tanár az utcán, hiába jelentik most már a saját minisztériumaik háttérintézményei is titkos jelentésekben, hogy rossz, amit csinálnak, hogy a korrupció szétveti a mezőgazdaságot, a kórházak működésképtelenek és életveszélyesek, az oktatás átalakítása csődöt mondott, továbbra is meg­győződésük, hogy a nép, amelyik beléptetőkaputól beléptetőkapuig élvezi a szabadságát, örök hűséget fogadott nekik.

Ha mégis félnek valamitől, akkor leginkább egymástól. Plusz a hiúság: ha Orbánnak, Ádernak, Kövérnek lehet saját bejáratú állami magántestőrsége, akkor az neki, Matolcsynak is jár. Érzi ő is, hogy hiába a dúsgazdagság, az önmagában semmit se ér. Nincs még egy tisztességes magánhadserege se, nincsenek saját maga által hozott törvényei, ki van szolgáltatva a legfőbb hadúrnak. Épp ideje, hogy ő is megkezdje magánbirodalma militarizálását, előbb csak állami béralezredessel, de jövőre már a presztízs végett piros egyenruhás, medvebőr kucsmás csapattal, sőt el tudunk képzelni a jövőben saját helyőrséget, majd komplett hadsereget szárazföldi haderővel, flottával, légi deszanttal, ahogyan az rendes magyar jegybankelnökhöz illik.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.