galéria megtekintése

Csapat, kapitány

2 komment

A szerk.

A társaság, amely pártjának azt a nevet választja, hogy Lehet Más a Politika, nem csodálkozhat azon, hogy mindig ezt az ígéretet fogják rajta számon kérni. Schiffer András hétfő este lemondott arról, hogy a politikát másmilyenre tudja formálni. Búcsújakor arról beszélt, hogy az LMP erős marad, és ezt azzal próbálta bizonyítani, hogy felsorolt tíz embert, akit potensnek tart. Az eddigi legsikeresebb magyar zöldpártot létrehozó és kétszer a parlamentbe vezető Schiffer András ezt tudja felmutatni a jövőnek: ­maréknyi ismeretlen szakpolitikust.

Az LMP sokak számára hordozta annak ígéretét, hogy civilek összefogva megmutathatják a karrierpolitikusoknak, milyen az őszinte, bázisdemokráciára épülő mozgalom. Hogy létezhet párt, amelyben fontosabb mindenki közös meggyőződése, mint az egyén ambíciója. Schiffer most szinte panaszkodik arra, milyen kevés hatalmat ad az LMP belső szabályzata a párt társelnökeinek. Holott kívülről úgy tűnik: nem az a probléma, hogy Schiffer ne tudta volna keresztülvinni akaratát, hanem hogy az évek folyamán nem maradt olyan fajsúlyos politikus mellette, akin érdemes lett volna bármit keresztülvinni.

A politika akkor lehetett volna más, ha sikerül integrálni azokat a hiteles egyéniségeket, akik ebbe a zöldprojektbe belefogtak. Az LMP azonban beleolvadt a magyar politikai valóságba. Pártjainkat egy szűk belső kör irányítja, és mindenütt azt keresik, hogyan lehetne a szervezet irányítását még inkább egy kézben összpontosítani. A Fidesz mutatta az utat, a Jobbik épp múlt hét végén kopírozta. A DK azért alakult, hogy bevonja a baloldali liberális holdudvart a politikába, ám sosem volt más, mint Gyurcsány Ferenc pártja.

 

Ha pesszimisták vagyunk, az LMP kudarca azt mutatja: nem lehet más a politika Magyarországon. Mégis bízzunk abban, hogy egyszer még kiderül: egy pártnak nem kell belül is olyan illiberálisnak lennie, amilyenné Orbán az országát szeretné tenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.