galéria megtekintése

Maradiságverseny

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 09. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Két ügy kapcsán megy az üzengetés ezekben a napokban Budapest és Bukarest, magyarok és románok között. A Budapest által megnyitni tervezett, román részről akadályozott konzuli irodáknak látszólag nem sok közük van a kisebbségvédelmi európai kezdeményezéshez, de a valóságban nagyon is sok. Mindkettő fontos szerepet játszik a magyar nemzetpolitikában, amelyről legutóbb Kövér László házelnök mondott épületeseket Torockón. (Budapestről nézve erdélyi, Bukarest számára romániai település.)

Kinyilatkoztatta például, hogy „nincs, és nem lehet többé határon túli és határon inneni magyar ügy”. Az ilyenektől lesz lila feje a bukaresti vezetőknek, akik a magyar állampolgárság kiterjesztését nem kifogásol(hat)ták, de csak azért, mert Románia is visszahonosítja a szomszédos államokban élő egykori állampolgárait. De Bukarestben különösebben nem örülnek a gombamód szaporodó magyar állampolgároknak. Ezért tagadták meg újabb konzuli irodák létesítését.

Az ügy kapcsán a bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is hallatta a hangját, de igazán komolyra az európai kezdeményezés kapcsán fordult a koalíciós vita. Az RMDSZ elvárja, hogy Románia lépjen ki a perből, amely a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés ügyében indult az Európai Unió bíróságán. A szövetség jelenleg abban a furcsa helyzetben van, hogy kormánypártként ellenzi azt a kezdeményezést, amelyet kisebbségi szervezetként maga indított el.

 

A tudathasadásos helyzetek nem ritkák a politikában, de az RMDSZ mostani helyzete módfelett kényes. Kormányzati szerepvállalásának jócskán akadnak ellenzői a romániai magyarok körében, ha pedig az uniós kezdeményezés elbukik, az a gyakorlatban is igazolná az elméletet, hogy a kormányzás igenis árt a kisebbségi jogérvényesítésnek. Az RMDSZ ellenzéke által két évtizeden át hajtogatott üres lózung hirtelen megtelhet tartalommal...

Az elmúlt napokban a személyeskedés határát súroló adok-kapok ment az RMDSZ vezetői és Titus Corlatean külügyminiszter között, akik kölcsönösen „maradisággal” vádolták egymást. Tehát a dolgok jelenlegi állása szerint vagy a külügyminiszter megy, vagy az RMDSZ. Persze az is előfordulhat, hogy a román külügyminiszter hirtelen megváltoztatja álláspontját. Előfeltétel azonban, hogy Victor Ponta miniszterelnök határozottan az RMDSZ oldalára álljon. Kevesebb mint fél évvel az elnökválasztás előtt ennek a valószínűsége rendkívül alacsony.

Az elnöki székre pályázó kormányfőnek mérlegelnie kell, hogy vajon több magyar szavaz-e rá, mint ahány román választót elveszíthet. Amúgy Dan Diaconescu populistáival és néhány szakadár liberálissal az RMDSZ nélkül is meglesz a kormánytöbbség, azaz Ponta döntése a parlamenti matematikán nem fog múlni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.