galéria megtekintése

Már a Jobbik is

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.

0 komment


Czene Gábor
Népszabadság

Most, hogy az Európai Parlament arra hivatott bizottsága úgy döntött, javasolja a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, mindenki boldogságban úszik. Mindenekelőtt az érintett, a kémgyanúba keveredett Kovács Béla, aki bízik a tisztességes eljárásban, és örvendezik, hogy ügyének – szerinte – lassan vége lesz.

Pártja is kifejezetten üdvözli, hogy végre és valahára felfüggesztik EP-politikusa mentelmi jogát. Ennek – így a Jobbik – már régen meg kellett volna történnie. Remélhetőleg így mihamarabb kiderül az igazság, Kovács Béla végre tisztázni tudja magát a független magyar bíróság előtt. Egyébként is, a Jobbik eltörölné a mentelmi jogot, „mi soha nem bújtunk, a többi párttól eltérően, ezen intézmény mögé”.

Jól hangzik. Annál is inkább, mert Kovács Béla nem mindig keltett olyan benyomást, mint aki ártatlansága biztos tudatában bármilyen fórumon kész tisztázni magát: a kémbotrány kirobbanásakor pánikszerűen menekült az újságírók elől. Mindeddig nem kaptunk hitelt érdemlő cáfolatot az Index igen részletgazdag cikkére sem, amely szerint felesége annak idején a „KGB futára” volt.

 

Kár, hogy emlékszünk arra is, milyen levelet írt egy másik jobbikos európai parlamenti képviselő, Morvai Krisztina a szóban forgó EP-bizottság tagjainak. Pont az ellenkezőjét annak, amit Kovács Béla és a Jobbik ma állít.

Morvai Krisztina tavasszal azt kérte ugyanis, hogy ne függesszék fel Kovács Béla mentelmi jogát. Azzal érvelt, hogy vizsgálni kell, tetten érhető-e megengedhetetlen politikai szándék. A válasz nem is lehet kérdéses. Morvai Krisztina alig volt képes szavakba önteni felháborodását. Megdöbbentőnek nevezte, hogy egy választott politikust a XXI. században, az Európai Unió egyik tagállamában éveken át titkosan megfigyeltek: a magyar legfőbb ügyész által prezentált állítólagos bizonyítékokról a sztálinizmus legsötétebb időszakai jutottak eszébe.

Annyiban igazat adhatunk neki, hogy a politikai szándék elég egyértelmű. A fideszes gépezet tavaly májusban, nem sokkal az uniós választás előtt dobta be, hogy Kovács Béla az oroszoknak dolgozik. Bizalmas információk szivárogtak ki, nagyon úgy néz ki, hogy a máskor fennen hirdetett nemzetbiztonsági szempontokat az államhatalom alárendelte az Orbán-párt választási érdekeinek. A módszer akkor is tisztátalan, ha a konspirált találkozókról és a kémkedésről szóló vádak igazolást nyernek. Ha mégsem, a gyanút akkor is nehéz lesz eloszlatni – bármilyen ítéletet hoz a bíróság.

Akár még a Fidesz is bukhat az ügyön. Vesztenivalója azonban főleg a Jobbiknak van, amely a putyini Oroszország iránt elkötelezett állásfoglalásaival már eddig is bőven kiérdemelte az „oroszlobbi-párt” minősítést.

A Jobbik stratégái valószínűleg próbálnak menekülési útvonalat találni, lázasan agyalnak azon, hogyan tudnának minél kisebb veszteséggel megszabadulni kényelmetlenné vált politikusuktól. Mérget vehetnek, hogy a Fidesz nem fogja megkönnyíteni a dolgukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.