galéria megtekintése

Magyar skanzen

2 komment


Tamás Ervin

Azért jó érzés tudni, hogy az MNB alapítványa borbemutató termet nyit, és nyilván reprezentatív kóstolókat is tart majd a várbeli épületében. Lassan minden állami intézménybe kéne minimum egy falatozó vagy kocsma, ahol ellazulhatunk, kissé fejünkbe szállhat az ital, s bárgyú mosollyal fogadhatjuk az ilyen és ehhez hasonló híreket.

Tulajdonképpen egész infrastruktúra épülhetne a skandalumok helyszínei köré, ha így megy tovább, turisztikai látványosságok, bemutatótermek, mintakollekciók, makettek létesülhetnének az ország több pontján. Kaphatók volnának a Kerényi Tékákban az egyéni indítványok, pénzátutalások, közbeszerzési, pályázati fogások, kormányzati szándékhoz igazodó törvénymódosítások fejlődéstörténetét bemutató kézikönyvek. Archív felvételeken a Kontroll Csoport emlékezetes számai biztosítanák a jó hangulatot. Felcsút mintájára kisvonat vinne körbe a központosítás állomásain, Németh Szilárdnak öltözött rezsibiztosok kezelnék a szemaforokat, s villantanának fel pillanatképeket a magyar csodáról. Kubatov-gárdisták ügyelnének a rendre és igazítanák útba a vendégeket, ahol mozgássérült nénikkel együtt bélyegezhetnék le bilétáikat – a regisztráció fontosságát a látogatók saját bőrükön érzékelnék.

A külföldiek a szuverenitás csarnokában szerezhetnének benyomásokat arról, hogy mi senkinek nem tartozunk semmivel és nekünk sem tartozik senki. Szórólapokat osztogatnának, melyeken az érdeklődők a különböző piacnyitások imponáló adatai­val ismerkedhetnének meg Eritreától Indonéziáig. A dicsőségek csarnokában a Hosszú Katinkáról forgatott portréfilmet vetítenék pénzért, a Nemes Jeles Lászlóról készültet ingyen. Viaszfigurák állnának a tervezett zöldmezős beruházások előtt, folyamatosan fölfelé kúszó grafikon jelezné, már-már behoztuk Ausztriát. Volna disznóölés Mészároséknál, aranymosó tanfolyam a Garancsi Művekben, hedonistakúra Habony-módra, a veszélyt keresőknek pedig gátépítés a Simicska-forrásnál. A budai várnegyed felé vezető sétányon idegenvezetők győznék meg a résztvevőket arról, hogy milyen különleges szimbiózisban van az ország szuverenitásának egyre sikeresebb védelme a helyi autonómiák fokozatos felszámolásával.

 

„All you can eat!" – állna az invitáló tábla az MNB és a NAV épülete előtt, ahol sátrakban fogadnák a betérőket, hatalmas üstökben, kondérokban rotyognának a magyaros ételek, óriáskivetítőkön prezentálnák, hogyan lesz a taóból és egyéb közpénzből magánpénz, bizonyos szektorokat miként virágoztatott fel az áfacsalás. Lopott szövegű tanulmányok szerzői lépnének föl délutánonként minimális honoráriumért, igazolva, hogy ha külső segítséggel is, de mertek nagyot álmodni. Az egészségügyet Semmelweis muzeális lavórja szimbolizálná, míg az iskolákat a kréta elődjével készített barlangrajzok. Esténként hivatásos nyilatkozók kórusai lepnék el a tereket, a bámészkodók észre sem vennék a köréjük fölhúzott kordonokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.