galéria megtekintése

Magyar közöny

12 komment

A szerk.

Túl gyakran futunk bele abba, hogy az együttérzés helyett a főbíró kíméletlensé­gével ítélkeznek polgártársaink kilátástalan helyzetbe jutott emberek felett. Leforrázva hallgatjuk, hogy ki mindenki nem érdemli meg a magyar állam, civil szervezetek vagy magánemberek segítségét, mert maga tehet arról, ami vele történt. Nem kell prostituáltnak állni, nem kell beleegyezni a drog szállításába, az apró betűvel jelzett uzsorakamatba, és persze hajóba sem kell ülni, mikor a túlparton is éppolyan biztonságos, mint Európában.

Ezek a magyarázatok csak elaltatni igyekeznek annak az államnak és társadalomnak a lelkiismeretét, amely nem tesz meg eleget az elesettek megsegítésére és a védelmükre. Ezzel azonban ördögi körbe kerültünk.

Az Orbán-kormány a rendszerváltás óta nem tapasztalt ridegséggel hagyja az út szélén mindazokat, akik hatalmát sem biztosítani, sem kiszolgálni nem képesek. Miközben a propaganda az ellenkezőjét állítja, hagyják, hogy teljes országrészek csússzanak le a nyomorba, hogy társadalmi csoportok legyenek örökre kiszolgáltatva a közmunkának, és felzárkóztatás helyett a büntetés-végrehajtást küldik a nincstelenekre. Ebben a helyzetben viszont egyre többen nőnek fel odafigyelés, felvilágosítás, törődés nélkül.

 

Ők lesznek azok, akik nem tudják, mire vállalkoznak, amikor könnyű pénzt vagy olcsó hitelt ígérnek nekik, és mire észbe kapnak, rabszolgákként szolgálják ki a belőlük hasznot húzókat, vagy távoli országok pokoli börtöneiben rohadnak.

A sorsukkal szembeni általános közöny az, ami részben megengedi az Orbán-kormánynak, hogy mindig a nyomorgók kárára jusson pénz adókedvezményre, presztízsberuházásra, választási osztogatásra vagy éppen budapesti olimpiaálmokra. A közönyre épül választási stratégiájuk is.

De legalább tudjuk, mivel lehet legyőzni. Empátiával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.