galéria megtekintése

Magyar Keresztapa

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A Keresztapa rendezője, Francis Ford Coppola kamerája elé kívánkozó jelenet lehetett, amikor a British American Tobacco (BAT) vezetői megtudták, hogy a hozzájuk képest elenyésző méretű Continental Zrt. viszi a papíron közös trafikellátóból befolyó tízmilliárdos haszon háromnegyedét.

A BAT meg örüljön, hogy bevették a buliba. Már hogyne vették volna, hiszen abban bíznak, így talán le lehet szerelni a versenypiaci elveken lovagló Brüsszelt. Különben is, BAT ide vagy oda, annak, aki Magyarországra jön, tisztelnie kell a kultúránkat. Így az Orbán-féle gazdaságpolitikának a mára már kulturálissá váló alaptételét, amely szerint mindenütt magyar tulajdonra van szükség, a magyarok pedig fideszesek, szóval, ne cifrázzuk, ide a lóvét. Ja, a századvéges srácnak is kéne egy fb-poszt. Még valami, Jani? Lehet, hogy Coppola ezt már nem is értené. Mikszáth és Móricz azonban nagyon is.

Meglehet persze, hogy ez az egész jelenet nem is volt drámai. Talán csak egy golfozás vagy netán egy bográcsozással körített vadászat is elég volt, és azt a lehetőséget se vessük el, hogy a multivezérek maguk ajánlották fel a hódmezővásárhelyi Continental, e törpecég jussát. Elvégre mit számítanak a rongyos milliárdok Lázár János barátságához és Lázár János barátainak barátságához képest?!

 

Egy vérbeli menedzsernek nem olyan nagy dolog ez az egész. Magyarország kicsiny piac, és bár van a BAT-nak egy a honlapján is olvasható szép etikai alapelve, ám minden piacnak megvan a maga – mondjuk úgy – geopolitikai realitása. Ennek ismerete pedig aranyat ér. A tudásé, amellyel boldogulni lehet, amely csak arra az országra jellemző. Hiszen például Magyarországon is működik a piac láthatatlan keze, csak itt a kézhez arc és név is tartozik. Orbánnak, Lázárnak, Rogánnak (a sor tetszés szerint folytatható) hívják.

A maguk módján ők is szabályozzák a keresletet és a kínálatot – e pontig a szerepük nagyjából megfelel a klasszikus közgazdaságtani alapfogalomnak –, majd afféle magyaros csavarral kimarkolnak belőle egy nekik tetsző darabot, amelynek a java része visszakerül a rendszer működtetésébe. Ennek csak egy része megy svájci számlákra, a javát vissza kell forgatniuk a pártállam működtetésébe, például az új kormánypárti napilapba. A becsatornázott dugilóvékból virul a párt, valamint a holdudvar cégei, a piac pedig készséggel igazodik a kormánypárti igényekhez.

Épülnek lakóparkok, pörög a kiskereskedelem, a vendéglátás, virul a GDP. Kis magyar sikertörténet, na ugye. Igaz, a kádári rendszer történetéből tudjuk, hogy a hosszú távú piaci hatás, a folyamatos kontraszelekció okozta versenyképtelenség csak jóval később jelentkezik, de akkor rendszerkrízisként. Persze a BAT is csak egy alkalmazkodásra programozott pénztömeg. A világcég pár éve még csuklás nélkül vitt gyárat Észak-Koreába is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.