galéria megtekintése

Ma csak a Jobbik

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.

9 komment


Pető Péter
Népszabadság

Azzal kezdődik, hogy vége van.

Ez a finise annak a korszaknak, amelyet uralhatott a rendszerváltó elit. Ez annak a politikai élcsapatnak az alkonya, amely mindentudásába vetett hittel, a kommunikáció fetisizálásával haladt, s megvetett mindenkit, aki nem értette az egy irányt. Akár ezt, akár azt. Jól jellemzi az úgynevezett balliberális közeget, hogy a 2010-re felfutó két rendszerkritikus kísérlet közül a szélsőjobboldali lett a sikeres. Az LMP 2 százalékot ért el Tapolcán, miközben a Jobbik mandátumot szerzett. Mindezt úgy, hogy az MSZP lényegében középpártként teljesít, a DK stabil kispárt, az Együtt és a PM – egy-egy emblematikus politikusától eltekintve – inkább nincs, mint van. Ezen az oldalon se a réginek, se az újnak nem megy.

Ebben a helyzetben lehet, hogy sokakat megnyugtató megoldás elnácizni magunkat, ám ennél kevés dolog gátolja jobban a történtek megértését. Érdemesebb például arra figyelni, hogy a Jobbik Tapolcán mennyivel növelte támogatói számát. Abban a városban mentek el sokan egy időközi voksolásra, amelyet az ősz óta jobboldali radikális politikus irányít.

 

Ideje fölismerni, hogy nem arról van szó: tömegek reménykednek abban, a Jobbik gettót emel végre a Káli-medencébe, aztán cigányokkal zsúfolt repülőket küld Indiába. Lehet tehát tovább kutatni a jobbikos testeken föllelhető nácigyanús tetoválások után, ám e vizsgálatok eredménye láthatóan teljes mértékben hidegen hagyja a választói közösség nagyobbik részét.

A Jobbik győzelme és stabil második helye a népszerűségi listán ugyanis annak a következménye, amit idehaza a politikával tettek. Hogy megpróbálták elhitetni, túl bonyolult. Hogy csak a szakértők játszótere. Hogy nem lehet újragondolni, amit egyszer megtanultunk. Hogy az embereket amúgy sem érdeklik a közös ügyek. És mindeközben ezúttal az a Rig Lajos nyert, aki kulcsfigurája volt a „kórházvédelemi mozgalomnak”, harcolt a helyi közösségért. Sikere már csak ezért sem azt jelzi, hogy a polgárok az ordas eszmékre harapnak. Nem szólva arról, hogy épp a jobbikos cukiskodás időszakában ért révbe. A tapolcai választók többsége azt üzente: nem tart a Jobbiktól. Azaz számukra ez ma egy párt, amelyikről elhiszik, hogy nem lop, ismeri a problémáikat, miközben érthető nyelven beszél.

Hogy az útja a semmibe vezet, az én igazságom is. De ezzel Tapolca környékén ma kisebbségbe szorulok. Miként bizonnyal Borsod, Szabolcs, Békés vagy Baranya megyében is. A Facebook ugyanis eltakarja a valóságot, a környezetünkben nem láthatók ignorálása vakká tesz. Csak ezért tűnhet úgy, hogy például az emlékezetpolitikai viták relevánsabbak a társadalom számára, mint az alsó középosztály szétcsúszása, a komplett ifjú nemzedéket fojtogató munkanélküliség vagy a Londonba menekülő szakmunkás pizzafutárok. Márpedig nem kis részben emiatt az érzéketlenség miatt lett a Jobbik az egyetlen remény sokaknak, akik kilátástalanságban élnek.

Ezért van ma sok hely Magyarországon, ahol már nincs más, csak a Jobbik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.