galéria megtekintése

Lovagi torna

4 komment


Varga G. Gábor

Ma sem tudjuk, mi járt Orbán Viktor fejében, amikor újra miniszterelnök lett 2010-ben, és Simor András akkori jegybankelnökre úgy próbált megsemmisítő csapást mérni, hogy annak ciprusi cégei kapcsán nagy elánnal offshore-­lovagozott.

Már kevesen emlékeznek, miért is volt az egykori jegybankelnöknek ciprusi cége, mert tényleg volt. Aztán arról sem nagyon szólt a fáma, hogy miért vette elő az ­offshore fegyvert Lázár János az uniós fejlesztési pénzek esetében kizáró okként, legfeljebb sejthetjük, hogy egy jól behatárolt kört megpróbáltak kiszorítani az uniós források kedvezményezettjei közül. Végül kevés cég „esett áldozatul" a nagy felbuzdulással elkezdett tisztogatásnak.

Aztán miniszter lett Seszták Miklós a kiterjedt nemzetközi céghálójával, ma már nem is offshore-lovagozik senki, nyilván nem a fejlesztési miniszter miatt, hanem mert az ­offshore Magyarországon a politikában elhasználódott eszközzé vált. Egyszersmind viszont a gazdasági élet szerves része, amelyhez még a tisztakezűek is hozzányúlnak, ha úgy kívánja érdekük.

 

Így adóoptimalizálásnak lehet hívni az adócsalást, ami nemcsak szójáték, legalizáció is. Igaz, csak azoknak van módjuk rá, akik elég nagyban játszanak ahhoz, hogy az offshore költségeit finanszírozni tudják: céges eljárásokat távoli államokban, utazásokat, drága ügyvédeket. S általában azok elég nagyok finanszírozni mindezt, akik szeretnék kihasználni az ­offshore másik nagy előnyét, a láthatatlanságot. Hiszen ha nem tudjuk, kié egy nagy üzlet, ki húzza a végső hasznot egy állami tenderen, nem tudjuk feltenni a kényes kérdéseket.

Ez a konstrukció sok mindent eltakar. Magyarok és multik egy­aránt alapítanak off­shore céget, ki ezért, ki azért. Hogy Magyarországon már nemcsak az üzleti élet, hanem a politika nagyjai is offshore-­ban utaznak, az azt jelenti, ők is nagy játékosok lettek.

Jó ideje tart a lovagi torna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.