galéria megtekintése

Lex Julika

12 komment


Révész Sándor

Mindenkivel egyetértek, aki együtt érez a nárciszaitól megfosztott Julika nénivel, aki segíti őt, aki – mint Fekete Gy. Attila kollégám tegnapi írásában – rámutat, mennyire leleplező az a szelektív szigor, amellyel a jogalkalmazó közegek a legártalmatlanabb jogsértőt, Julika nénit kiszúrták maguknak.

Csak azzal nem értek egyet, hogy a történetnek itt vége legyen. Hogy az legyen a vége: akit megértünk, aki rokonszenves, akivel azonosulni tudunk, hadd tegye, amit az érvényes jogszabályok szerint nem tehet, akivel meg nem rokonszenvezünk, akinek nem tetszik a pofája, aki idegen a számunkra, aki túl gazdag, túl szakadt, túl cigány, túl piréz, túl bármi, azzal csináljanak a közegek, amit akarnak. Sőt, amit „mi" akarunk.

Minden lehetőséget meg lehet fontolni, csak kettőt kellene kizárni. Egy: hogy a közterület-fenntartóknak vagy az „utca hangjának", vagy mindkettőnek az önkénye uralkodjék, és rajtuk múljék, kire vonatkozik a jog és kire nem. Mert akkor már végképp nem lesz jog, és bármelyikünkkel bármi megtörténhet. Kettő: hogy a jogsértés vására szabad legyen. Szabad legyen, amit jogilag nem szabad. Ha szépen hozzászokunk, hogy van a jog és van az úzus, és a kettőnek nem kell köze legyen egymáshoz, akkor itt a büdös életben nem lesz jogállami kultúra. Mint ahogy persze hozzá is vagyunk szokva, mint ahogy persze nincs is jogállami kultúra. Csak ennek nem kellene így maradnia. Nem csak az alkotmány szintjén, de az utca szintjén sem.

 

Induljunk ki abból, hogy azt szeretnénk, ha Julika néni árulhatná a virágait egyszerűen és büntetlenül a közterületen, s ezért senki nem háborgathatná őt. Erre két esetben lenne mód. Az egyik, ha mindenféle köztéri kereskedelmi tevékenység mindenféle jogi feltételét eltörölnénk. Mindenki csináljon a közterületen, amit akar. Ezt nyilván nem viselnénk el, mert akkor a közterület számos pontján (és persze a legforgalmasabbakon) tűrhetetlen állapotok alakulnának ki. Ezt bizonyára nem kell részleteznem, mert a kedves olvasó magától is remekül el tudja képzelni.

Akkor pedig nem marad más, szabályozni kell a dolgot, meg kell alkotni a lex Julikát.

Megtárgyalni és meghatározni, mit, milyen nagyságrendben, milyen feltételekkel és hol lehet árulni. Mintha normális ország normális polgárai lennénk. Olyan egyszerű és olcsó adminisztratív feltételeket kellene meghatározni, amelyeknek való megfelelés Julika nénitől is elvárható. Egyszerű szabályozást alkotni sosem egyszerű, ritkán szokott sikerülni, de meg kellene próbálni.

Julika néni mellett kétféleképpen lehet kiállni. Vakon és zsigerből és gondolkodás nélkül. Vagy nyitott szemmel, értelmesen, konstruktívan. Ez utóbbit javallanám nyomatékkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.