galéria megtekintése

Levélszemét

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Demokratikus találmányunk, a népszerűségnek örvendő nemzeti konzultáció nem csupán a közvélekedés szakszerű indikátora, nemcsak egy zseniálisan irányított hangulat(keltő)jelentés, enyhén költséges, de kiváló hivatkozási alap mindenféle kormányzati szándékra. Elvitathatatlan tudatos értelme és érdeme mellett még a nem tervezett mellékhatásai is a közjó szolgálatában állnak. Alkalmas arra, hogy notórius szemetelőket segítsen fülön csípni, megbüntetni, hogy legközelebb ne az erdei árkokba borítsák ki a kukájukat, hanem húzzák csak ki szépen a házuk elé, és fizessenek érte, vagy az ingyenes hulladékudvarokba fuvarozzák ki a szemetet.

A Pápa melletti Takácsi település szemfüles polgárőrei rendszeresen kutatják a titokban, illegálisan lerakott szemetet az erdőkben, a mellékutakon, a mezőgazdasági árokpartokon, s a társadalmi munkában eltöltött dolgos óráikat egyszer csak nem mindennapi siker koronázta. Megakadt a szemük egy szemétkupacon, utánfutónyi háztartási hulladékon, amelyet rögvest vizsgálat tárgyává tettek, hátha találnak benne az elkövetőre utaló azonosító jelet.

És a polgárőröknek szerencséjük volt. A papírkupacból előkerült egy pontosan megcímzett levél, mely feltehetőleg az elkövetőnek szólt. Ez a boríték bontatlan volt, feladója pedig nem más, mint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki személyre szabott írásban akarta kipuhatolni népe véleményét, nehogy kormányzása során olyant kövessen el, ami nem találkozik maradéktalanul választói akaratával.

 

A kérdés az, hogy a levél kidobásával megtörtént-e a köztisztasági szabálysértés, lehet-e egy bontatlan kormányfői levelet szemétnek minősíteni. Szemetelni szokás üres hamburgeres zacskóval, nejlonszatyorral, lemerült ceruzaelemmel, cigarettásdobozzal, letört fülű kávéscsészével, no de egy miniszterelnöki levél bele fér-e ebbe a szégyenletes kategóriába? Abban közmegegyezhetünk talán: mindenképpen közösség elleni magatartásról, szabálysértésről van szó, hiszen honnan tudhatnánk, hogy a vélemények gondos, egyenkénti áttanulmányozása után nem éppen ezen az egy szavazaton múlt volna, hogy a rezsicsökkentés keretében kevesebbet vagy többet fizessünk a gázért, netalántán az elítéltek által sodort pengésdrót kerítést felhúzzák-e katonáink a magyar–szerb határon a népvándorlók bejövetelének megakadályozására.

Nyilvánvalóan állampolgári kötelességszegés esete is fennforog ebben az esetben, súlyos nemzeti kérdésekre nem lehet válasz a fel sem bontott levél szemétbe szórása, ráadásul illegális módon. Meggyalázása ez legfőbb közjogi méltóságaink egyikének is, aki egész életében nemzetben gondolkodott, jár előttünk gumicsizmában a gátakon, személyesen segít a hóban rekedteknek, s mindig ott bukkan fel, ahol a legnagyobb a szükség.

S lám, még – jobb jogi kifejezés híján – a köztisztasági szabálysértés elkövetőit is az ő levele leplezi le. Igazi államférfi, aki akarva-akaratlan, szemétügyekben is kormányoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.