galéria megtekintése

Levegőadó

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Varga Mihálynak hála immár nem egyszerű közhely, hanem vérbő valóság a kilencvenes évek mondása, amely szerint ebben az országban még a levegővételt is megadóztatják egyszer. Ha másra nem, hát arra jó a kormány internetadó-előterjesztése, hogy a politikai és kommunikációs agytrösztök lássák: bármilyen magasra is emelték már a magyar emberek ingerküszöbét, bármily fásult is legyen a nép a nehéz körülmények, a hiteltelen politikusok, a mindennapi életet nehezítő állam és a következmények nélküliség (nem pusztán) látszata miatt, vannak még ügyek, amelyek alkalmasak a mozgósításra, az egység kovácsolására.

De arra is jó ez a helyzet, hogy a Fidesz vezetői rádöbbenjenek: bár maguk sem hittek az internet fontosságában – legalábbis erre utal az elmúlt négy év kormányzása –, az emberek számára az nagyon is fontos. Diákoknak, vállalkozóknak, tudósoknak, munkásoknak, sőt még a politikusoknak is. Az internet ugyanis egyszerre testesíti meg azt, amit ma a politika sem tud biztosítani Magyarországnak: a jobb életminőséget, a szabadságot, sőt még a szórakozást is. Az internet elfedi mindezek hiányát, az általa igénybe vehető szolgáltatások sokasága ezért lassan olyan fontos, mint az éltető levegő.

Ezt megadóztatni – az az igazi rezsinövelés, Magyarország cinikus visszafordítása a fejlődés útján. Szomorú, hogy akárhányszor is parolázott a miniszterelnök a legnagyobb technológiai és távközlési cégek vezetőivel, a jelek szerint még nem jöttek rá arra, hogy Orbán álma, „Magyarország munkába állítása”, nem a gyártósorok mellett robotoló milliók, hanem a digitális gazdaságban szoftvert, mobilalkalmazásokat fejlesztő és jó ötleteket megvalósító vállalkozások által történik meg. Mintha nem érett volna meg a felfedezés, hogy az internet alkalmas Magyarország imázsának további építésére, míg az internetadó ugyanennek egy csapásra történő leépítésére szolgálhat csupán.

 

Senki sem gondolt bele abba, hogy Európában az információhoz való hozzáférést több mint egy évtizede alapjognak tekintik? Nem szavakban, hanem jog szerint. Nem lehet véletlen, hogy Észtországban vagy a skandináv államokban az alapvető infrastruktúra része az internet. Az Egyesült Államok gazdasága sem a gyárak Kínából való hazatelepítése miatt indult növekedésnek a válság után. Ebben az egész kontinenst lefedő 4G mobilnethálózat kiépítésének volt oroszlánrésze.

Most a kisebbik rossz volna az, ha egyszer csak kiderülne, a netadó terve pusztán figyelemelterelésre szolgál az Amerikával vívott és a kormány számára kínos ütközet idején, netán ördögi terv az emberek kommunikációs szabadságának korlátozására. Súlyosabb a helyzet, ha végül az derül ki, hogy az ország vezetésének fogalma sincs a XXI. század digitális gazdaságának mozgatórugóiról. Ez esetben a magam részéről foglalok egy repülőjegyet az interneten, amíg még ingyen van. Mindegy, hogy hová, de semmiképpen sem retúrt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.