galéria megtekintése

Lépéskényszer

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Colleen Bell a negyedik amerikai nagykövet, aki azzal a feladattal érkezik Budapestre, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat Orbán Viktorral. A Fidesz elnöke az amerikaiak régi jó ismerőse, ám 2001 őszén így is sikerült meglepnie George W. Bush adminisztrációját, amikor kormányfőként vonakodott elhatárolódni az al-Kaida terrortámadásaiért a tettes helyett az áldozatot hibáztató Csurka Istvántól.

Az akkori nagykövet, Nancy Brinker után előbb Bush elnök unokanagybátyja, George Herbert Walker, majd April Foley, végül Eleni Tsakopoulos Kounalakis igyekezett helyreállítani a megtépázott bizalmat. A személyes kapcsolatok terén értek is el sikereket, ám küldetésük végső soron kudarcot vallott. Orbán ellenzékben még csak-csak használta őket, ám kormányra kerülve vajmi kevés jelét adta, hogy emlékezne a korábbi barátságra. Az, hogy a küldetés teljesítése egyik nagykövetnek sem sikerült, arra utal, hogy nem is rajtuk múlott. Mint ahogyan André Goodfriend ügyvivőn sem, akit az utóbbi hónapokban az esti gyermekmesék mumusának szerepébe kényszerítettek.

Ezért érthetetlen, hogy a kormányoldal miért kelt ekkora várakozást az új nagykövettel kapcsolatban. A külügy tájáról érkező bülbülhangok nyomán már-már úgy tűnik, mintha Colleen Bellen múlna, milyen lesz a viszony. A volt külügyminiszter és lemondott norvégiai nagykövet Jeszenszky Géza éppen lapunknak nyilatkozva ajánlott lovagias, udvarias magatartást a magyar diplomáciának, ám Szijjártó Péter és kollégái ennél is messzebb mentek.

 

Magyar Levente államtitkár például azt mondta, „nagy szeretettel és nyitottsággal” várják Bellt, akinek érkezésével „új lendületet, új, pozitív irányt kaphat a magyar–amerikai politikai diskurzus”. No de miért kapna? Változott bármi az Egyesült Államoknak a térséggel kapcsolatos érdekeiben vagy politikájában? Van épeszű ember, aki feltételezi, hogy André Goodfriend eddig kizárólag a saját szórakoztatására cibálta Kövér László bajszát?

Még két évig Barack Obama az amerikai elnök, a washingtoni külügyben is ugyanazok foglalkoznak Magyarországgal és a régióval, akik eddig. Az új nagykövet, miként egymás után hat elődje, politikai kinevezett. Ebben a minőségében jobban rá lesz szorulva apparátusa támogatására, mint ha több évtizedes diplomáciai tapasztalattal a háta mögött kezdene dolgozni.

Semmilyen jel nem utal arra, hogy az USA bármiben engedne eddigi álláspontjából. Különösen, hogy az előző nagykövet asszony hiába kezdte budapesti munkáját gesztussal: első interjúi egyikében nagyon pozitívan nyilatkozott Orbán Viktorról, akit egyenesen az ifjú Bill Clintonhoz hasonlított. És? Kapott valamit cserébe?

Az amerikaiak pragmatikusan gondolkodnak, tudják, hogy még évekig Orbánnal kell szót érteniük. Ám az idő nekik dolgozik, hiszen azzal is tisztában vannak, hogy Magyarország számára százszor értékesebb az amerikai reláció, mint fordítva. Ha valakinek itt lépnie kéne, az nem Colleen Bell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.