galéria megtekintése

Lélekvesztő

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 24. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nincs esélyed, Ausztrália nem lesz az otthonod – üzeni a kontinensnyi ország hirdetésekben mindazoknak, akik illegális hajóval közelítenék meg. A canberrai kormány annyira büszke a nemzetközi joggal mit sem törődő politikájára, hogy már Európában házal menekültügyi intézkedéseivel. Korábban a partjaiknál 1200 ember vesztette életét, de bő egy éve nincs haláleset – érvelnek.

Ausztrál felségterületen valóban nincs halott, hogy a nemzetközi vizeken aztán hány – ki tudja? Ha valaki mégis eléri a partokat, a Canberra által lefizetett Nauru és Pápua Új-Guinea szigetén felállított táborokba zárják. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint ez kínzással egyenértékű.

Európában nyilván sok politikus irigykedik Ausztráliára.

 

Azt hiszik, ez az unortodox menekültpolitika az, amelyet az ő szavazóik is elvárnának. A Habony-műhely pár hónapja már próbálta kihasználni az ország vélt félelmét a hazájukat elhagyni kényszerülőktől, és pár héttel a választás előtt a londoni kormány is csak a szigorról szónokol. Ahol a veszély távoli, a jelek szerint sokkal könnyebb ijesztgetni. Az utóbbi napokban látni lehetett, ahogy az olasz és a görög partokra kivetett, süllyedő hajókból mentik az ottaniak a bajbajutottakat. Szemtől szemben a szenvedéssel gondolkodás nélkül nyújtjuk ki a kezünket – mondják a pszichológusok.

Az unió vezetőinek a felelőssége, hogy a kontinens Ausztrália példájára eldobja lelkiismeretét, és partjain túlra szorítja a szenvedést, vagy példát vesz a menekülteknek segítő önkéntesekről. A menekültek elleni rendpárti fellépés itt is költségesebb lehet, mint az emberséges út.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.