galéria megtekintése

Lehetne más a romapolitika?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 08. számában
jelent meg.

Borbély Sjoukje
Népszabadság

Mi ebben a rasszizmus? – e címmel és örömmel olvastam a Népszabadságban Wiegandt Tamás reakcióját TGM cikkére Pásztor Albert miskolci polgármesteri jelölésével kapcsolatban. TGM-nek a lap július 26-i számában megjelent véleménye szerint „ameddig az MSZP rasszista jelöltet támogat, sajnos nincs miről beszélnünk egymással”, mármint Tóbiás Józseffel. Wiegandt azt kérdezte TGM- től, hogy mi abban a rasszizmus, amikor egy bizonyos környezetben a hatóságok meg tudják állapítani, hogy ott „a közterületi erőszakos bűncselekményeket cigány emberek követik el”.

– Ejnye, Szabó őrmester, ügyeljen a nyelvére! Az „öreglány áldozat” kifejezés szexista, a „cigány elkövető” rasszista, az „egy vacak multi előtt” antiglobalista, a „hülye autósok persze oda se néztek” pedig szélsőséges biciklista!
Marabu rajza

Egyetértek, én is úgy gondolom, hogy ez a megállapítás tényeken alapulhat. A tények okai viszont ismertek, társadalmi problémáról van szó. A cigány származású honfitársakkal való jó együttélés összetett problémacsomagja évtizedek óta megoldásokért kiált. Pásztor Albert lehetne akár egy gyakorlatorientált politikus, aki helyben megoldásokat keres és netán talál is. Egyetértek W. T. összegzésével is, mely szerint „számomra az egyik legtaszítóbb a magukat toleránsnak és liberálisnak valló anarchistákban, hogy képesek gátlástalanul félreértelmezni és kíméletlenül megbélyegezni embereket, alaptalanul”.

 

A párbajozás, amely Pásztor Albert mondatai körül folyik, csak egy olyan országban történhet, ahol az egész társadalmi és politikai „elit” (öntudatlanul bár) érdekelt abban, hogy a cigány lakosság körüli problémák ne oldódhassanak meg. Integrációért kiáltunk, de a saját gyerekeinket jobb iskolákba járatjuk, ahol véletlenül (?) sincsenek, vagy alig vannak cigány származású gyerekek. A társadalmi integráció hívei vagyunk, de a saját lakásunkat véletlenül (?) a város jobb módú kerületei egyikében találtuk meg. Nekünk, középosztálybelieknek, netán a társadalmi elithez tartozóknak nincsenek konkrét együttélési problémáink, csak elméleti vitáink vannak.

Ha ez így megy tovább, s mint most, a rasszizmus szón lovagolunk, hosszabb távon is csak rossz jövőt jósolok a cigány származású honfitársainknak.

Nézzük meg az alapproblémát, amiért P. A. már hetek óta téma. Az úgynevezett kiskriminalitás más országokban is létezik, s a probléma általában bizonyos társadalmi csoportokhoz kötődik. A nyugat-európai országokban a 80-as évek óta a bevándorlók gyerekei és unokái részesek nagy számban ebben, kissé más, de összehasonlítható okok miatt. Hadd írjam le, hogy ez a probléma milyen társadalmi visszhangot kapott, s milyen jellegű megoldáson dolgoznak ott, ahol az előítéletesség még nem fertőzte meg egy társadalom minden rétegét.

Hollandiában szabadon jelennek meg statisztikák arról, hogy melyik fajta kriminalitás mely társadalmi csoportokhoz kötődik leginkább. A kiskriminalitást pl. 85%-ban marokkói származású fiatalok követik el, a droggal kapcsolatos bűncselekmények leginkább a régebbi közép- és dél-amerikai gyarmatokból származó fiatalok „bűne”. Az újságok hozzák az adatokat, s amilyen gyakorlatiasak a hollandok, ezek alapján lázasan keresik a megoldásokat is. Merthogy a cikkek ezért, és nem másért íródnak. Egy ilyet leírnék.

„Marokkói apák, maguknak nincsen itt dolguk?”, kérdezték az újságok a statisztikák ismertetése után az esetenként az utcákon lógó fiatalok szülei felelősségére apellálva. Közben szociális munkások járták az érintett fiatalok otthonait az apák becsületérzésének felkeltése, erősítése érdekében. Azóta a nagyvárosok jó néhány problémás kerületében maguk az érintett fiatalok szülei járják a környéket kallódó fiatalokat keresve. Beszélgetnek velük, figyelmeztetik őket, vagy csak ott vannak a közelben, ezzel a rendőrség dolgát megkönnyítve. Nincs itt idill, csak helyi eredmények vannak, végső megoldás sincsen, ehhez ez a probléma is túl összetett. Csakhogy a hollandok gondolkodásmódja legalább lehetőséget ad arra, hogy lehessen.

Létezhetne Magyarországon is ilyenfajta megközelítés? Merthogy csak akkor lehetne itt is más a politika, ha sikerülne a problémák megközelítési módján is változtatni.

* A szerző pszichológus, Hollandia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.