galéria megtekintése

Lehetetlen

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 10. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Különös világban él Orbán Viktor. Az amerikaiak meg a britek nem számítanak, ellenben a törökök, az oroszok meg a németek, mint ezer éve mindig, továbbra is meghatározzák Magyarország sorsát. A mongolokat szerencsére kihagyta.

A nagykövetek, szólt a kormányfői intenció, ne azzal törődjenek, tetszik-e mondanivalójuk a fogadó országban. Vagyis Magyarország külpolitikájában semmilyen fordulat nincs, legfeljebb, utalt rá Orbán, az ellentétekről nem kell a nyilvánosság előtt beszélni. Akkor biztosan nem is látszanak majd, gondolja ő.

Az amerikai külügy múlt heti közleménye szerint azonban az USA velünk kapcsolatban „továbbra is napirenden tartja az alapvető jogokkal, a demokratikus folyamatokkal és a jogállamisággal, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének meggyengülésével kapcsolatos aggodalmainak tolmácsolását”. Ott van még a korrupció, a civil szervezetek zaklatása, az egyházak elismerésének ügye és az elvárás a Kreml elleni szankciók támogatására.

 

Az egyetlen elismerés is egy kormányzati hátraarcnak szól.

A zsidó szervezetekkel kezdődött párbeszéd feszültségeket teremt a jobboldalon, s megmutatja egy valódi fordulat nehézségét: Orbán éveken át Amerika-ellenességre dresszírozta pártját. Ez pedig a magyar katonáknak az Iszlám Állam ellen küldése ügyében is visszaüthet. A miniszterelnök konfliktusokra készül a Nyugattal, de elvárja a nagykövetektől, hogy hozzanak üzletet, befektetőket. Lehetetlen küldetés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.