galéria megtekintése

Lehet választani?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 20. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Első szavazóként, még 1990-ben azon információk alapján szavaztam a Fideszre, amelyeket a diktatúra állampárti médiája osztott meg velem a fiatal demokratákról (ti. másmilyen média nem létezett). Ezt ma aligha tudnám megtenni: mármint azt, hogy a közszolgálati sajtó híradásaira támaszkodva választok magamnak ellenzéki pártot.

Abból kiindulva, amit mondjuk az M1, a Duna TV vagy a Kossuth közvetít, tényleg csak egy gyakorló elmebeteg szavazna a Fidesz jelenlegi ellenfeleire. A közmédia – működésének alapdokumentuma, a Közszolgálati Kódex szerint – „azon elsődleges fórum, amely lehetőséget ad az egyes vélemények ütköztetésére, az eredeti forrásból nyerhető információk megismerésére és az önálló, elegendő és megalapozott ismeretre támaszkodó véleményformálásra”.

Ehhez képest az utóbbi hetek közpénzből finanszírozott híradásaiból az a kép rajzolódik ki, hogy az LMP megszűnt, az ötpárti baloldal pedig kizárólag Simon Gáborból áll. Nemhogy programokról, de a döntést esetleg megkönnyítő korábbi teljesítményekről sem esik egy árva szó sem – mondjuk hogy az adósság leszorításában a globális válsággal küzdő Bajnai-kormány volt eddig a legsikeresebb, vagy hogy Gyurcsány idejében háromszor több lakás energetikai korszerűsítését oldotta meg az állam, mint a két Orbán-kormány alatt együttvéve (nesze neked, rezsicsökkentés).

 

Persze vannak más okok is, amelyek miatt nehéz lesz majd tisztességesnek nevezni a 2014-es választást. Itt vannak mindjárt az indulók: Összefogás és Együtt nevű kamupárt garantáltan lesz a szavazólapon, habár – mint a közmédiából tudjuk – a bajnaista-gyurcsányista ellenzék az, amelyik nem válogat az eszközökben. (Az megvan, hogy nemrég a Kétfarkú Kutyát azért nem jegyezték be, mert „a párt neve megtévesztő”?).

Arra is sokáig fogunk emlékezni, hogy már a kampányidőszak fele eltelt, mire a bíróság elítélte az ellenzéki plakátokat a közterületekről de facto kitiltó kormányrendeletet, illetve a kereskedelmi tévékben kormánypénzen nyomott Fidesz-propagandát. Meg arra, hogy az adatvédelmi hivatal a bizonyítékok ellenére sem lát lehetőséget az álpártok nyilvánvalóan hamisított aláíróíveinek ellenőrzésére.

Ez már csak azért is aggályos, mer ha ezek a gittegyletek csak fejenként fél százalékkal tolják el valamerre a végeredményt, már akkor is egy középpárt szavazótáborát rántják magukkal a semmibe.

2002-ben, amikor a Fidesz az előzetes várakozásokra rácáfolva úgy járt, mint Napóleon Waterloonál, a fideszes belügyminiszter, Pintér Sándor világos, a szavazást törvényesnek és tisztának kimondó szavai ellenére is ki tudott alakulni az a meggyőződés az ország egyik felében, hogy az akkori választásokat elcsalták, megágyazva a máig tartó békétlenségnek. Aki – bármelyik oldalról – a mostani eredményt nem akarja majd elfogadni, bőven kap hozzá muníciót, és még csak összeesküvés-elméleteket sem kell gyártania. Elegendő lesz, ha az érvényes törvényeket összeveti azzal, ami a szemünk előtt történik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.