galéria megtekintése

Lehet-e segíteni csak a gyereknek?

5 komment

L. Ritók Nóra

Nehéz kérdés. Az emberek nagy része a felnőttek nyomorúságán még csak-csak továbblép, hiszen felnőtt ember, gondolják, tehetne a sorsáért. A személyes felelősség hangoztatása mindjárt felmentő érzést hoz, nem is érdemes tovább gondolkodni lehetőségeken, sorsokon.

De a gyerek, az más. A nehéz sorsú gyerek láttán nehezebb félrefordulni. Mert ő beleszületik valamibe, ami a felnőttek felelőssége, és nem tehet arról, ami vele, körülötte történik. Sokan nem tudják elnézni az éhes, fázó, nélkülöző, hiába vágyakozó gyerekeket, és segíteni szeretnének.

Ám ilyenkor jön a nagy kérdés: hogyan? Lehet-e a gyerek szükségleteit megoldani úgy, hogy közben a család a maga eszközeivel erre nem képes? Mennyire konzerválja a helyzetet, ha a család helyett a gyereken segítünk, megerősítve az érzést: megoldja majd valaki helyettük is. Lehet-e úgy segíteni, hogy a család is változzon?

Sokan bele sem gondolnak, milyen nehéz helyzet ez. Azt hiszik, elég adni, mert nem látják a családokba átörökített mechanizmusokat. Ahol a túlélési stratégia részévé válik a segítség elvárása, a nélkül, hogy ők maguk is erőfeszítéseket tennének. Sokan nem értik, hogy ezek zsigerileg épülnek be a személyiségbe, és nem tudnak másképp gondolkodni.

 

Akkor ne segítsünk! – gondolják, hiszen minek szülték őket, ha képtelenek gondoskodni róluk. Ezzel büntetik és további nélkülözésre kárhoztatják a gyerekeket, holott ők azok, akik végképp nem tehetnek semmiről. És a nem segítéssel tovább lökik a nyomorúság felé őket, hagyva, hogy így szocializálódjanak, és felnőttként ez határozza majd meg az életüket. Ismételjék újra a szüleik mintáját, megtoldva a szegények körét egy újabb generációval.

Iszonyúan nehéz helyzet. De nincs más út, segíteni kell, úgy is, hogy megpróbálunk változtatni a családokon, akik maguktól már képtelenek kikapaszkodni a gödörből. Mert elveszett a tudás, a képesség, nincs mit átörökíteni a családból, ami előrevinne. Fel kell építeni bennük, mert a szülők generációjában sem épült már, csak romlott minden. Nem lehet nem segíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.