galéria megtekintése

Lehántás

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Varga Zoltán, az MSZP békési elnöke felfedezést tett: „ha lehántjuk a fasiszta és az irredenta elemeket a Jobbik propagandájáról, akkor alapvetően baloldali program az övék”.

Naná! Hiszen, ha a nyilasprogramokból kivesszük a zsidótlanítást, a fajvédelmet és az irredentát, ez marad: földosztás, államosítás, tervgazdálkodás, a tőkés kizsákmányolás, a bankuzsora és a feudális kiváltságok felszámolása. A nyilasprogramokból az irredenta és rasszista pontok kivételével minden megvalósult a szocializmusban.

Ki lett próbálva, működik-e így a világ. Kiderült, hogy egy idő után nem, és addig is sokkal rosszabbul, mint a kapitalizmus. Ez a következtetés volt a rendszerváltó konszenzus. Ebből a Jobbik kilépett. Ha az MSZP utána kívánna lépni, ki fog derülni: nem olyan könnyű azokat a lehántandókat lehántani.

 

Varga szerint el kellene indítani egy polémiát arról, miért nem hitték el nekik, amit a Jobbiknak igen. Hát hogy a fenébe hitték volna el?! Ahhoz azért mégiscsak harciasan meg kellett volna tagadni azt a három kormányzati ciklust, melyet az MSZP a magyarországi kapitalizmus stabilizálásával és menedzselésével töltött. Ezt nem tették, nem is tehették Bajnaival és Gyurcsánnyal szövetségben és Horn Gyulával a piedesztáljukon. De ha tették volna is!

Aki nyugatosként, EU-pártiként, a rendszerváltás és a polgári demokrácia vívmányainak védelmezőjeként lép fel, így állítja szembe magát a kormánypárttal és a Jobbikkal, annak nem fogják elhinni, hogy igazán szocialista, hogy tényleg a tőkés rendszer ellensége, mint a Jobbik!

Aki nem hülye, az tudja, hogy tőlünk nyugatra kapitalizmus van, hogy az ottani „szocialista” pártok nem a szocializmus, hanem a szociális kapitalizmus pártjai, hogy a rendszerváltás a szocializmus kapitalizmusra váltását jelenti, hogy az EU-ban kizárólag kapitalista országok létezhetnek, mert a közös joganyag és normarendszer arra van kitalálva, miként a polgári demokrácia is.

És nem fogják elhinni az Á-t sem annak, aki nem mond B-t.

És abban a B-ben bizony a rasszizmusnak és az állampolgári egyenlőség tagadásának is benne kell lennie, mert anélkül nem hat. Aki a Jobbik vitorlájából akarja kifogni a szelet, annak azt kell ígérnie a polgárnak, hogy elfalazzuk tőled, sakkban tartjuk azokat, akiktől félsz, és ezt megtehetjük, mert azért vannak ott, ahol vannak, mert nem olyanok, mint te, hanem alsóbbrendűek.

Elég volt a politikai korrektségből, mely egyenjogú polgárnak tételezi, és nem engedi, hogy erővel kizárjuk őket a rendes magyarok világából. Ezzel az ígérettel nem könnyű konkurálni, de úgy aztán lehetetlen, ha nincs is másik ajánlat. A kizárás alternatívája, a társadalomba való beépítés jelentős szellemi és anyagi befektetést, távlatos programokat, integrációs szemléletet követel.

A valódi szociálliberálisok (az a kevés és politikailag árva) ezt a borsót hányják a falra negyedszázada. S rég megmondták, hogy máskülönben az lesz, ami van. És aki továbbra sem hallgat rájuk, továbbra is csak a között választhat, hogy nem mond semmit, és nem néz szembe semmivel, vagy azt mondja lájtosan és hatástalanul, amit a Jobbik radikálisan és hatásosan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.