galéria megtekintése

Legyen fapados!

4 komment


Fekete Gy. Attila

Bárhogy is nézzük, megmosolyogtató, amikor egy termetes kopasz taxis mondja követelődző hangon, elszánt tekintettel a kamerába, hogy „adózzanak az uberesek is úgy, mint mi”. Úgy ne! Mert még mielőtt a kormány lefeküdt volna a hangoskodó sárgáknak, és Varga Mihály kijelentette volna, hogy az összes Uber-sofőr fennakadt volna a NAV rostáján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékesei azt közölték, hogy nem tudják (akkor még nem tudták) megkülönböztetni a rendszerükben az ubereseket, a taxisokat és más, jobbára a legalitás és illegalitás határán mozgó szolgáltatókat. Másfelől azt is mondták, hogy náluk minden ellenőrzött személyfuvarozó megbukott. Uber, nem Uber, fizetés után egyik sem adott nyugtát. Szóval igazat mondott Varga Mihály: valóban minden uberes megbukott. Velük együtt az összes ellenőrzött taxis is.

Ha immár nem először pár száz taxis túszául esett város lakójaként az embernek lenne kedve még humorizálni, mondhatnánk, hogy kedves taxisok, amit kértetek, megvalósult. Viszont ők pont úgy nem adnak nyugtát, ahogy ti sem. Számla és nyugta nélkül pedig hit kérdése, hogy ki mennyire megbízhatóan fizet adót.

Ennél azonban többről van itt szó. Főleg, hogy a kormány a taxisok első blokádjának hatására rögtön nekiment az Ubernek, és ha a sárgák számára elfogadhatatlanul lassan is, de megkezdte követeléseik teljesítését. Mára már odáig is eljutottak, hogy felkészültek az Uber (és nyilván más hasonló szolgáltatók) applikációinak letiltására, ha a cég nem tesz eleget a kormány által előírtaknak. Nem zavarta a kormányt az sem, hogy itt valami egészen új szolgáltatással van dolga. Igaz, hogyan is érdekelhetné a szabadságot ígérő technikai fejlődés azt a hatalmat, amely a múlt század 40-es éveinek elejéhez akarja visszavezetni az országot.

 

Úgy tűnik, az unortodox gazdaságpolitika nem képes alkalmazkodni a kor minden kihívásához. Azokhoz semmiképpen sem, amelyeket nem ő (vagy a strómanjai) találtak ki. Elképzelhetetlennek tartják, hogy nem telefonon rendel valaki taxit, s hogy nem csak a telefonos kisasszonyok küldhetnek kocsit a tisztelt utasért. Pedig az efféle elektronikus kapcsolat könnyebben ellenőrizhető, mint a régi, a telefonos. Bár az is igaz, hogy a kormány a bankkártyákkal sincs kibékülve, ahelyett, hogy támogatná, akadályozza az elterjedésüket. Pedig kártyával nehezebb észrevétlenül költeni a „lopi pénzt”. Hacsak nem éppen ez a baj.

Arra azonban még nem adott egyértelmű választ a kormány, mi a baja az Uber-jelenséggel. Ahogy van fapados repülő, amely olcsóbb, viszont büntetlenül késhet és a vacsora sincs a jegy árában, miért ne lehetne fapados taxi? Ami nem sárga, nem használja a buszsávot, se a drosztot, nem olyan nagy vagy szép, csak olcsón és gyorsan elvisz A pontból B-be.

Tessék kitalálni az adóztatásukat! Ebben miért ne akarnánk Európa éltanulói lenni? Pár száz vérmes taxis miatt? Keressenek egy startup céget, írassanak maguknak egy Uber-adóztató alkalmazást. Ha másképp nem megy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.