galéria megtekintése

Legitimációs gödör

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 11. számában
jelent meg.

Vicsek Ferenc
Népszabadság

Ez a választási rendszer ellentmond a józan észnek, a demokratikus hagyományoknak, az eredeti, mármint a választás elvéből következő céloknak, mindennek, amiből erednie kellene, mert éppen olyan, amilyen a Fidesz: sanda, trükkös, csalós, átverős.

Azért nézzük csak a matekot! Van-e értelme, lehet-e társadalmi támogatottsága egy olyan választási rendszernek, amelyben a választásra jogosultak alig több mint egynegyede kétharmados többséget szerezhet a parlamentben, vagyis a kisebbség uralma valósul meg a többség felett, most kínosan nagy túlsúllyal? Aligha. A választás eredendő célja ugyanis a változtatás lehetőségének fenntartása.

Magyarországon most a többség esélytelen, mert a népakarat megjelenítésére kidolgozott választási modell a nép akaratát csak akkor teszi versenyképessé, ha a tömeg feladja a sokszínűségét. Monolitikussá tette a rendszert a Fidesz, mert csak így maradt esélye: a riválisai csak akkor győzhetik le, ha a siker érdekében eleve feladják az elveiket, összefognak csak azért, hogy győzhessenek. Lényegükről mondanak le, a különbözőségről.

A népakarat sokszínűsége hátrány – ez a modell lényege. Márpedig nem lehet szabad a választás, ha a szabadság klasszikus elvei, például a különbözőség mint érték nem érvényesülhet.

 

Súlyos legitimációs válság elé nézünk. A számok egyértelműek. Csak még azzal egészíteném ki, hogy a tömegek a zsigereikben azt is érezték, hogy jó nagy átverés lesz ez is, mert fideszesen firnyákos a választási rendszer, ezért is volt alacsony a részvétel.

Jönnek most az összefogás kritikusai, és hihetetlen lélekjelenlétre lesz szükség ahhoz, hogy ne egye szét önmagát a kormányváltó akarat a mérhetetlen csalódás miatt. Amelyek közül nekem a legfájóbb a második helyezettekről készített térkép.

Budapestet nem számítva az ország felét feketére satírozta a Jobbik. Többen támogatták őket, a nézeteiket, a jelöltjeiket, a programjukat, a parlamentből kihajított uniós zászlót, a megszámlálandó zsidókat és romákat, a rend és elszámoltatás ígéretét, a komolytalanságaikat, többen őket, mint Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet és Fodor Gábort és a 100 ezer forintos minimálbért, a felsőoktatás első évének ingyenessé tételét, a 250 ezer új munkahelyet.

Az ígéretek és a hitelesség versenyében a fél országban népszerűbb a baloldalnál a Jobbik.

Mondhatnám, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok. De ennél súlyosabbat gondolok. Nemcsak a Fidesztől kapott ki a baloldal, hanem – a fél országban – a Jobbiktól is. Milyen társadalomismerete van annak a politikai vállalkozásnak, amely ennyire félrecéloz? Mert nem rasszista a fél ország. Ha az, akkor hol vannak erről a tudományos elemzések? Mi van, ha a nyomorban, a reménytelenségben élőket nem szólította meg a baloldal?

Mintha nem is tudtak volna róluk, pedig elemzéseiben Ferge Zsuzsa havonta tolta az arcunkba a tényeket. A kiszolgáltatottak, a megalázottak nem találtak maguknak reményteljes választási lehetőséget. Százezrek lettek átengedve jobbra. Mondom, az ígéretek és a hitelesség versenyében.

A legitimáció természete sokkal bonyolultabb a sima jogi aktusnál. Nagy gödör tátong majd a demokratikus érzület parkjában, és néhány köbmétert majd ehhez a számlához írnak a legitimációs hiány felmérői. Már csak annyit, ha még a csalódásukat sem tombolhatják ki rendesen a vesztesek, mert a képviselőik azt is elsumákolják valahogy, akkor annak általában a gyerek issza meg a levét.

Oktalanul kap majd bődületes pofonokat, amit szegény legfeljebb a saját gyerekén verhet le. Generációk védelmében kérem, legalább a gyerekeket védjük meg a politikusoktól!

* A szerző szerkesztő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.