galéria megtekintése

Lecsavart potméter

4 komment


Tamás Ervin

Talán Novák Előd és néhány társa is színlelésre gondolt először, mint mostanában sokan a változások hallatán. Pedig Vona Gábor az utóbbi hónapokban sok potentátot keresett fel, és nem pénzt, támogatást, hanem megértést kért. Higgyék el – győzködte őket –, néppárttá akarja alakítani a Jobbikot, amely lehet, hogy radikálisan nyúl bizonyos témákhoz, de nem lesz félreérthető és szélsőséges. Másképp nem vállalja tovább.

Ez már nem cukiságkampány kiskutyákkal. Néhány nehézsúlyú, vérmes útitárs lecseréléséről van szó, és mindegy, hogy elfogad­juk-e alapos érvként, hogy azok jönnek helyettük, akik polgármesterekként már bizonyítottak, segítségükkel kormányzóképes erővé válhat a Jobbik. Vona szeretné jámborabb, talán kezesebb, de mindenképpen mértéktartóbb, szavakat, akciókat jobban megfontoló vezetőkkel körülvenni magát. Úgy számol, s ezt a közvélemény-kutatások is megerősítik, hogy fazonigazítás nélkül pártja elérte a maximumot.

Holott a rendszerváltás vesztesei cseppet sincsenek kevesebben, a kurzus viselt dolgai gyomorforgatók, a balliberális erők nemcsak korábbi kormányzásuk terhét cipelik, hanem súlyos identitászavarral és egymással küszködnek. A társadalom torkig van az elitjével. A Jobbik profitál ebből a legtöbbet, de a nemzeti oldal józanabb, potenciális szimpatizánsait mindig elijeszti valamivel. Az elnök számára nem az a kérdés, hogy 2018-ban meg tudja-e verni a Fideszt, hanem az, hogy szusszal bírja a versenyt, esetleg adott esetben koalícióképessé váljon.

 

Vona aligha kalkulált azzal, hogy az útelágazásnál legközelebbi munkatársai engedelmesen kilépnek a reflektorfényből, s egyszerű párttagként (még képviselőként), lecsavart potméterrel követik őt a néppártosodás felé. Ez már csak azért sem ilyen egyszerű, mert a törzs­szavazók nagy része sem tud mit kezdeni ezzel, s itt emlékeztetünk a Medián legutóbb közzétett antiszemitizmus-kutatásának adataira. Vona nyilván nem csupán szemantikai különbséget lát a radikális és a szélsőséges minősítésében, de a potenciális szavazóknak eszük ágában sincs a differenciát elemezgetni, bennük elementáris düh tombol, és minden összeesküvés-elméletre vevők, mert a legtanultabb fia­taljaik is úgy vélik: a magyar történelem a nép jóhiszeműségével való sorozatos visszaélés története. Az ország mindig a szívóágon végzi, és sok külső és belső ok miatt most is ez a veszély fenyeget. A fékezett habzású, felelősebb politizálás lehet, hogy csökkenti néhány párthoz vonzódó polgártárs ijedelmét, de lelohaszthatja az eddigi aktivisták lelkesedését is.

Ha súlyossá válnak a konfliktusok, a helyi hálózatok láthatják kárát, eltűnhetnek, felszívódhatnak a testvérharcban. A szociális érzékenység, a korrupció, a kliensrendszer kíméletlen részrehajlása és Orbán kacskaringós külpolitikája szerezhet pluszpontokat, de a Fidesz még mindig képes arra, hogy egyszerre fújjon hideget-meleget, és ez csak kissé remegtesse meg táborát – elég a kormányfő március 15-i beszédét és a Kohl-látogatás után mondottakat összehasonlítanunk. És Orbánék komoly rutint szereztek abban, hogy maximálisan kihasználják egy konkurens, avagy testvérpárt belső viszályát. Eszközei pedig, mint tudjuk, végtelenek.

Tudom, merész párhuzam, de legutóbb Bajnai Gordon csapata hitt abban, hogy képes a középet megszólítani. A Jobbik most az ellenkező oldalról indul, bár minden bizonnyal nem ugyanazokért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.