galéria megtekintése

Lázár nem öngyilkos alkat

4 komment


Horváth Gábor

Kitartó munkával, padlóba döngölt ellenzékkel és jókor érkező válságokkal többséget lehet szerezni az Európai Unióból való kilépéshez. Ezt június 23-án bebizonyították a britek, ami után csak egy hetet kellett arra várni, hogy felbukkanjanak magyar kormányzati politikusok, akik értik a kor szavát. Elsőként az EU-s pénzek elosztásával is foglalkozó miniszter, Lázár János, majd beosztottja, Kovács Zoltán kormányszóvivő bontott zászlót, és biztosan lesznek még követőik. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy Lázárnak sikerült óvatos körültekintéssel elegyíteni halálmegvető bátorságát. Úgy fogalmazott, hogy „jó szívvel nem tudna a bennmaradásra szavazni".

Egyrészt attól rossz szívvel még szavazhat rá, másrészt nem kell szavaznia, hiszen Orbán Viktor világosan megmondta, hogy Magyarországon nem lesz referendum a kilépésről. Lázár őszinteségi rohama előtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter légből kapottnak nevezte azt a német pénzügyminisztériumi okfejtést, miszerint a britek után a magyarok lehetnek a következő távozók: „Nincs ilyen szándék, nincs ilyen terv, nincs ilyen forgatókönyv, ötlet vagy elképzelés." Izgalmas lenne megtudni, miről beszélgetnek ők ketten a kormányülésen, ha pont erről nem.

A jelek szerint a magyar kormánypárt álmában most éppen két, egymással játszó macska. Csak nehogy arra ébredjen, amire a hasonlóan pajkos brit konzervatívok, akik most kétségbeesetten igyekeznek tisztázni, ki vezesse őket és merre, mi is a politikájuk, és nem lenne-e jobb gyorsan új választásokat kiírni, amíg még egyáltalán létezik a pártstruktúra.

 

Tavasszal a Pew közvélemény-kutató nemzetközi felmérése úgy találta, hogy a magyarok 61 százaléka kedvező véleménnyel van az Európai Unióról. A fejlesztési források és az egyéb, nem is csupán materiális előnyök ismeretében alighanem ennél is nagyobb azoknak az aránya, akik egy népszavazáson a maradás mellett lennének. Vagyis Magyarországon egyelőre nincs meg a kilépés olyan súlyú támogatottsága, mint Nagy-Britanniában. Orbán és Varga szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy a kormány, vagy legalábbis a vezetők egyelőre még meghatározó köre nem is akar nekiveselkedni a talaj előkészítésének. Ez megnyugtató, de akkor mi az ördögöt csinál Lázár és a kormányszóvivő, akinek a magánvéleményére mellesleg a kutya nem kíváncsi, hiszen ő még csak nem is politikus, hanem köztisztviselő?

Lázár okos, jó svádájú ember, aki ok nélkül aligha tesz ellentmondásos kijelentéseket. Lehet, hogy kísérleti léggömböt engedett föl akár önszántából, akár megbízásból, hogy megvizsgálja, ki miként reagál. Az is lehet, hogy másvalamiért azt nézegeti, milyen lobogó alatt tudna önállósodni. Biztosan vannak még értelmes verziók, de mindegy, mert azt nyugodtan ki lehet zárni, hogy a miniszter őszinte lenne. Hódmezővásárhely volt polgármestereként nyilván pontosan tudja, mi várna a kilépés után a magyar vidékre meg persze a cégekre, a munkavállalókra és a diákokra. Utána pedig rá.

A ravasz blöffölésnek is van határa, gondolhatnánk. De Lázár János esetében tévednénk.

Kiemelés: Lázár okos, jó svádájú ember, aki ok nélkül aligha tesz ellentmondásos kijelentéseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.