Élet vagy halál

A Mit eszünk a kórházakban? címmel (január 29.) megjelent írásban olvastam, hogy a rendkívül súlyos betegek gyomron át történő táplálása teljességgel megoldatlan.

A mi kálváriánk évekkel ezelőtt egy egyszerű nőgyógyászati műtéttel kezdődött, melynek következményeként édesanyám vékonybele több helyen összenőtt, elzáródott - rövidbél-szindrómás (RBS-es) beteg lett. Öt év alatt három hasi műtéte volt, többször járt gasztroenterológián, de alapbetegségét nem írták le. A műtéteket mindig sürgősen kellett végrehajtani, és a felépülés egyre hosszabb időt vett igénybe. A vékonybél drasztikus lerövidülésével a tápanyag-felszívódás elégtelen lett. Fogyás, hiánybetegségek, hasi fájdalmak jelentkeztek. Tavaly november-decemberben négyszer nyitották fel a hasát, hogy a bélösszenövés, a bélcsavarodás és a varratelégtelenség miatt kialakult életveszélyt elhárítsák. Sajnos a mellhártya- és a hashártyagyulladás, valamint a vérmérgezés tovább rontották legyengült szervezetének állapotát. Nagy gondot jelentett, hogy nem egy orvoscsoport végezte a műtéteket, ezért nem voltak tájékozottak az előzményekről és a várható komplikációkról. Fokozta a nehézségeket, hogy a rövidbél-szindrómára jellemző fogyást, rossz tápanyag-felszívódást, rossz sebgyógyulási hajlamot nem vették mindig figyelembe, és nem kapta meg mindig a speciális, egyénre szabott táplálást. Így vált egyre súlyosabbá az állapota. Nem volt, aki öszszefogja az eseményeket, mindenki az adott szituációban próbálta megtenni a tőle telhető legjobbat. Rengeteg időt és energiát fektettünk abba, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembereket, specialistákat. Ez ekkor már élet-halál kérdése volt.

Az interneten keresztül jutottunk el a Magyar Mesterséges Táplálás Társasághoz (MMTT), Sahin Péter és Harsányi László orvosokhoz, akiknek céljuk a betegek megmentésén túl a költségkímélő és humánus otthoni táplálás elérése. Mivel az RBS-es betegek nagy része élete végéig mesterséges táplálásra szorul, hetente 2-3 alkalommal be kell menniük feltöltésre a kórházba (hasonlóan a vesebetegekhez). A külföldön már bevett otthoni, éjszakai táplálás biztonságos, javítja az életminőséget, és nem ró nagy költséget a kórházakra (a megtakarítás kb. 30 százalék). Felismertük, hogy édesanyánknak ez az egyetlen esélye az életben maradáshoz. Szerencsére egyre több tájékozott és tenni akaró, elkötelezett hazai szakemberrel találkozunk. Ők adják nekünk a reményt, hogy van esély, és hogy végre annyi szenvedés, és folyamatos kórházi tartózkodás után édesanyánk felépülhet, újra otthon láthatja unokáit, családját.

Hevesi Szabolcs
Vác

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.