Hullámvasúton

Észak-Magyarország három megyéjében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) a 14 éven aluliak száma közel kétszázezer, a 18 éven aluliak létszáma több mint negyedmillió. Gyermek-egészségügyi szempontból kiemelkedő jelentősége van annak, hogy itt a legalacsonyabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező anyák száma, a legalacsonyabb a házasságkötési arány, miközben a régiók közül itt a legmagasabb a termékenységi ráta, a házasságon kívül született gyermekek száma, a legnagyobb a fiatal anyák aránya és legmagasabb a válási arány. A három megye közül kiemelkedően kedvezőtlen tendencia érvényesül Borsodban: a regisztrált munkanélküliek aránya és a komfort nélküli lakásokban élők száma a megye északi határ menti vidékein a legmagasabb.

Míg 1980-ban Észak-Magyarország csecsemőhalálozása az országos átlagnak megfelelő volt, addig 2007-re ez a mutató a viszonyítási alap több mint másfélszeresére növekedett. A rossz csecsemőhalálozási arány fontos összetevője, hogy a régióban lényegesen magasabb a koraszülési arány (25 százalékkal magasabb az országos átlagnál). Az elmúlt években a kis súlyú újszülöttek halálozása is aránytalanul megnövekedett (1980-ban még országosan a legjobb volt!). Különösen szembetűnő, hogy Észak-Magyarországon az érett újszülöttek halálozása 2007-ben már több mint kétszerese az országos átlagnak (1980-ban ez még az országos átlagtól gyakorlatilag nem különbözött). A halálozási mutatók az egyes megyéken belül is igen nagy eltéréseket mutatnak: az egyes kistérségek között 2-4-szeresek az eltérések.

A megbetegedési statisztikák alapján szembetűnő az elhízás és következményei (cukorbetegség stb.), a krónikus légúti betegségek (asztma és allergiás betegségek), illetve a mentális és pszichés betegségek növekedése. Az ellátórendszer mennyiségi mutatói összességében és látszólag megfelelőek. Miskolcon működik az ország egyik legnagyobb és legmagasabb szakmai színvonalú, egyetemi klinikai rangú gyermekgyógyászati intézete, ennek ellenére a perinatális ellátás színvonalára rányomja a bélyegét, hogy nem mindig érvényesül a veszélyeztetett terhes anyák megfelelő intézetben való szülésének elve, ezáltal az esendő újszülöttek ellátása, illetve a koraszülöttek szállítása esetenként még kórházon belül sem megfelelő. Feltűnő, hogy miközben a csecsemőkori halálokok között a veleszületett, genetikai eredetű állapotok kiemelt helyen szerepelnek, nincs lehetőség a régióban terhesség alatti genetikai vizsgálatokra. Növekszik a gyermekkori pszichiátriai betegségek gyakorisága, de nincs a régióban egyetlen gyermekpszichiátriai osztály sem. A régióban betöltetlen kórházi és házi gyermekorvosi, háziorvosi, és területi védőnői állások vannak, ezáltal a terhesgondozás, csecsemőgondozás zavart szenvednek.

Papíron persze működik a "Közös kincsünk a gyermek" program, de Észak-Magyarországon a legkedvezőtlenebb tendenciák alakulnak ki. A szakma feladata a lehetőségek figyelembevételével a kor színvonalának megfelelő betegellátás, a képzés, a továbbképzés az utánpótlás biztosítása. Kis betegeink érdekében várjuk a többi szereplő hatékony közreműködését.

Dr. Barkai László

MTA doktor, gyermekgyógyász
intézetvezető egyetemi tanár, Miskolc

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.