Áldott munka

Emlékszünk azokra a tanárokra, akik a karácsonyi szünet idejére együttesen annyi házi feladatot adtak, hogy azt csak napi többórás tanulással lehetett teljesíteni?

Egy kis mennyből az angyal este, aztán másnap reggel a matematikai feladatsor 30-tól 50-ig, családlátogatás délelőtt, kovalenskötés délután. Elhangzott valami rizsa a folyamatos tanulás fontosságáról, de a lényeg a szívatás volt.

A Fidesz és a KDNP képviselői 1303 kérdést nyújtottak be az ünnepek előtt a miniszterekhez, kétszer annyit, mint egész évben. Valaki esetleg örülhet, hogy most jól megdolgoztatják őket, de ezeket a kérdéseket természetesen nem a miniszterek válaszolják meg, ezt a Fideszben is tudják, hiszen az adatokat nem ismerik, ilyen mennyiségű levelet fizikailag sem képes pár ember elkészíteni.

Az állam nem így működik - idézhetnék az államfőt -, a Fidesz kormányzása idején is a minisztériumi dolgozók írták a válaszokat, ahogy most is, ezekben a napokban, a haza üdve szempontjából olyan fontos kérdésekre, mint például: "Készül-e bélyeg Szombathely szentjeiről?" Mivel a házszabály előírja, hogy a képviselők részére 15 napon belül írásban kell felelni, a két ünnep között a köztisztviselők jó része nem a családjával pihen (éljen a család), hanem bemegy a munkahelyére, és megválaszolja, mondjuk a "Mennyi nő, illetve férfi teljesít szolgálatot a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon?" valóban sorsdöntő problémát firtató, közérdeklődésre számot tartó, és későbbre nem halasztható kérdést.

Ha egy válasz megírására átlagosan egy-két órát számolunk, akkor is az jön ki, hogy a Fidesz képviselői 2000 órányi munkát adtak a közalkalmazottaknak szabadság helyett, az ünnep idejére. (Azoknak az embereknek, akikkel oly szolidárisak voltak néhány héttel ezelőtt, amikor még sztrájkkészültségben voltak.) Így áldották meg az idei karácsonyt. (Találós kérdés: ha az ő kormányzásuk idején történik ilyesmi, csak a bíboroshoz vagy egyenesen a pápához rohannak a panaszukkal, hogy a keresztények üldözői meggyalázzák a család ünnepét?)

Van-e bármi értelme ennek az egésznek? Nyilván nincs, a sok papír olvasatlanul megy az irattárba. Célja az akciónak persze van: parlamenti szünet idején, amikor nem tudnak a velük egy szinten lévőkre lőni, akkor lőnek a fegyvertelenekre, mindegy, kire, csak ne teljen el nap anélkül, hogy valaki ebben az országban ne bűnhődjön azért, mert nem az igazak vannak hatalmon.

Ezt a kisstílű, civileket sújtó ünneptönkretevést mással magyarázni nem lehet. Nekik az a bűnük, hogy "ezek" alatt dolgoznak. Magukra vessenek. Az ügynek annyi, önmagán túlmutató jelentősége van, hogy megmutatja, milyen intellektuális és erkölcsi állapotban készül a győzelemre legesélyesebb párt a kormányzásra. Mint a kollégiumokban vagy a laktanyákban, csicskáztatják azt, aki alattuk van, mert megtehetik. És ha az emberek többsége a közvélemény-kutatások szerint arra gondol, hogy hat ilyen év után a jelenlegi kormánypárt egyszerűen nem érdemli meg az újraválasztást, a pitiánerségnek ezzel a formájával találkozva még mindig képes elbizonytalanodni.

Ez a gátlástalanság jönne?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.