galéria megtekintése

Lábuk kélt

9 komment


Hajba Ferenc

Egyik reggel arra ébredt a magyar, hogy hipp-hopp elfogyott a munkaerő. Tegnap még mintha lett volna, mára meg lába kélt. Sok esetben szó szerint, mert egyszerűen lelépett  Ausztriába, Németországba, Angliába, Szlovákiába. Oda, ahol jobb ára van.

A magyar munkaerő persze nem egyetlen ­éjszaka leple alatt fogyott el, mégis, most mintha egyik pillanatról a másikra hiányozna mindenhonnan. Bemegyek reggel a nemzetközi áruházlánc üzletébe, s az idős, sokszor sóhajtozó pénztárosnők, meg a csivitelő pircinges ideküldött meló-diákok helyett fogyatékos lány áll a kasszában. Az előttem várakozó vevő gyanakszik kissé, ilyen nehezen beszélő, alig halló embereket nemigen szoktak pénz közelébe engedni, böngészi is a blokkot, jól húzta-e le az árakat a lány, de minden rendben, nyugtázza egy fejbólintással.

Sorra kerülök, gyorskezű a kasszás, bár nincs sok dolga velem, a bolt polcai ugyanis jószerével üresek, pont az nincs, amit keres az ember, azt vásárol, amit van, nem pedig amit szeretne. A raktárakban van többféle ásványvíz, mosószer és keksz, de nincs aki kipakolja, árufeltöltőnek végképp nem jelentkezik senki. Ahogy persze kasszásnak, három műszakos ápolónak, gyári szalagmunkásnak, péknek, pincérnek, szakácsnak sem. Eljutott oda a magyar fiatal, hogy nehéz, olcsó, folyamatos műszakot kívánó vagy a képzettségének nem megfelelő munkát nem végez el. Legalábbis itthon nem. Angliá­ban szívesen áll be diplomával is a cafeshopokba, Parndorfban cipőt és ruhát is árul, ám úgy gondolja: ha már mással kell keresnie a kenyerét, mint amit tanult és amit szeretne, akkor legalább fizessék meg jól. Odakinn megfizetik.

 

Ugyanezen a reggelen autóba ülök, tankolok, azt mondja a kutassrác, ma van az utolsó munkanapja, nem akar éjszakázni a semmiért. Néha téved erre valaki, a tulaj előbb-utóbb úgyis bezárja majd éjszakára a kutat, jatt is alig van már, nincs, ami itt tartaná őt huszonévesen.

Az autóút mellett megállok, hogy az első boltban nem kapott holmikat megvegyem egy másik nemzetközi üzletláncban, sikerrel is járok, a pénztár viszont üres, jovok, rogton jovok, hallok egy cérnahangot a raktár felől, kínai, nem is túl fiatal nő húzza le az árut, az jo, igen-igen jo, mondja a gyömbérre, majd elmagyarázza, hogyan kell belőle erős teát főzni. Azt is elmondja, hogy takarítónő volt, de most teljesült a vágya, nagyon örül, szereti a vevőket és szeret tanácsokat adni, nem blokkot csak. Ők a „a belső tartalék”, hála isten, talán majd beismeri az ország, hogy mondjuk a romákra is szüksége van a működéséhez, meg mindazokra, akik velünk együtt itt élnek vagy élni akarnak.

Az osztrák meg a német embernek is volt ilyen reggele, mint most a magyarnak, de aztán megbékélt a magyar eladóval, pincérrel, ápolónővel, mert hát mindegyik európai módon viselkedik, dolgozik, ott hát a helye. A gyárak délutános és éjszakai műszakjaiban, az éttermi konyha fazekainál, s persze a legjobb informatikai vállalkozásokban, a műtőasztalok mellett, s jóval ritkábban ugyan, de az egyetemi katedrákon is.

Mi meg itt fogyunk, szerencsétlenkedünk, megoldásként gyerekcsinálásra buzdítanak álszent politikusok, akiknek persze isten és haza után a család a fontos, miközben miattuk családok tízezrei szakadnak szét, mert külföldön keres boldogulást a gyerek, míg ezrek pusztulhatnak éhen a pengés kerítés túloldalán, ők akkor is jól alszanak, de egyszer majd fel kell ébredni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.