galéria megtekintése

Kvóta, lengyelül

12 komment


Miklós Gábor

A jobboldali lengyel kormány mégis teljesíti elődje menekültkvóta-vállalását, derült ki hétfő este. Különös módon nem hivatalosan, hanem egy brüsszeli tudósító útján tudatták, hogy betartják elődjük kötelezettségvállalását. Annyit lehet tudni, hogy 5200 szíriai menekülőt fogadnak be. Ezeket libanoni táborokból szállítják majd – alapos szűrést ­követően – Lengyelországba kicsiny, 150 fős csoportokban. És nem elsietve – két évig tart majd a folyamat. Ennyi.

Ismerve a magyar kormány országvédelmi álláspontját, amelyre óriási plakátokon emlékeztetnek minket, érdemes keresni az okokat. 1. Miért változtattak a korábbi ígéreteken, miért okoztak csalódást idegengyűlölő híveiknek ­Kaczynskiék? Hiszen a kormányon lévő Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke ijesztgette a lengyelséget terrorizmussal, fertőző betegségek behurcolásával, amennyiben az akkor még kormányzó liberálisok és Brüsszel rájuk eresztené a más kultúrájú menekülteket. 2. Miért hagyták cserben a lengyel jobboldaliak elvbarátaikat, Orbán és Fico urakat e kérdésben?

Lengyel kollégák és a hazai elemzők is csak latolgatnak. Abban egyetértenek, hogy a lengyel kormánypárt főstratégája úgy dönthetett, kell valamilyen gesztust tenni. Az utóbbi néhány hétben ugyanis a varsói lépések kihívták a nemzetközi sajtó, majd Lengyelország legközelebbi szövetségesei haragját is. Az alkotmánybíróság kiherélése, a közmédia kormányszócsővé alakítása, a köztisztviselői kar megfenyítése külön-külön is olyan lépés, amely alapot ad rá, hogy Varsót egyes brüsszeli vezetők a szavazati jog megvonásával fenyegessék. Együtt végképp. A demokratikus jogállam, a bírói függetlenség és a szabad sajtó léte nem kerülhet veszélybe még egy országban. Varsó túl fontos ahhoz, hogy tétlenül nézzék az autoriter fordulatot.

 

Ezért kellett – vélik sokan – a lengyeleknek egy elegáns csípőmozdulattal félfordulatot tenniük. Igen, teljesítjük a kötelezettségeket, bármennyire is nem értünk egyet azzal, amit elődünk vállalt. Pacta sunt servanda, a szerződéseket be kell tartani, csillogtathatja latinos jogászi műveltségét a pártelnök. Az már más kérdés, hogy vallási alapon válogatnak majd a menekültek között, s olyan alaposan szűrik őket, hogy kevesüknek legyen türelme kivárni a beengedő végzést.

Ezzel együtt is érdemes elgondolkozni azon, hogy miért nem szolidáris Kaczynski Orbánnal? A lengyel politikus régóta irigyli a fiatalabb pályatárs eredményeit a magyar jobboldal egyesítésében és fegyelemre szorításában. Ez azonban kevés a pozitív érzelmekhez. Kaczynski személyiségétől idegenek az orbáni gesztusok, radikális politikai fordulatok és a népies frazeológia. Kaczynski is populista, de ő a legkevésbé sem vulgáris. Lengyelország számára minimum európai középhatalom, amely nem áll be Orbán és a magyar kormány mögé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.