galéria megtekintése

Kupac

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 30. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Orbántól tudjuk, hogy a magyar emberek a posztkommunistákra mondtak nemet, csak azt nem árulta el nekünk a bölcs vezető, hogy mire mondtak igent. Arra a vadkapitalizmusra ugyanis valószínűleg kevesen szavaztak tudatosan (legfeljebb csak hitből), amely ebből a mostani, leginkább a létező szocializmusra hajazó rendszerből következik. Pedig már látszik, hova jutunk, ha így megyünk szépen tovább előre: a minimumszintet jelentő állami szolgáltatások mellett csak akkor kap valaki rendes ellátást, ha meg tudja fizetni.

Mindegy, miről beszélünk – az ingyenes oktatásról, az állami egészségügyről vagy az állami nyugdíjról. Hosszabb, sőt néhány esetben már rövidebb távon egyértelmű lesz a helyzet: ha valaki színvonalat akar, perkálnia kell. És színvonalban ne a luxusra tessék itt gondolni, csak arra, ami már most (sem) működik. Például az Uzsokiban: ha nem akar valaki napokat várni a vizsgálatra, fizet. Ha nem akar éhen halni öregebb korában, gondoskodik önmagáról. Ha azt akarja, hogy valamit tanuljon is a gyerek, beíratja különórákra.

A magyar ember már csak olyan ugyanis, hogy járulékot és adót nem szeret fizetni, de megveti és gyűlöli a szomszédját, aki hasonlóképpen cselekszik. Úgy gondolja, minden jár neki, amit az állam adni képes, és ennél biztosan kevesebb a másiknak. És annak érdekében, hogy ezt érvényre juttassa, vagyis saját magának biztosítani tudja, amit normálisan az államtól szeretne kapni, a többszörösét hajlandó kifizetni annak az összegnek, amelyet az adóból elcsalt.

 

A pálinkaügy mutatja, hogy a Fidesz megtanult a magyar néplélekhez szólani – vannak dolgok, amelyekbe az Európai Uniónak se illik mifelénk belepofáznia, mert megüthetik a bokájukat. De csúnyán! Az adókerülést az anyatejjel (vagy a kisüstivel?) szívja magába a magyar, kiürülnének az utcák, ha mindenkinek börtönbe kellene vonulnia, aki valaha életében már adott át borítékot, vagy járt jobban számla nélkül (vagy épp azzal).

Ezt a problémahegyet tetézi demográfiailag, hogy egyre több ellátottra (nyugdíjasra) jut majd egyre kevesebb járulékfizető. Esetleg fordítva, ezzel fejeljük meg azt, hogy... – de valójában meg édes mindegy, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb. A lényeg ugyanis, hogy a kupacot, amely történelmi hagyományaink és az európai általános demográfiai folyamatok következményeként itten gyülekezik, miként lehetne eltüntetni.

Erre volt a közgazdászok, az elméleti szakemberek és a baloldali szakpolitikusok válasza eddig, hogy hosszan keresték a konszenzust meg a reformértéket, amely révén mindenféle ösztönzők hadrendbe állításával elég keveset értek el. A pragmatikus jobboldali válasz ennél kétségkívül hatásosabb. Ha már elhordani nem tudják, akkor felemelt fejjel, büszkén, egyenes tartással állnak a tetejébe. Így a szavazat maximális, a kupac meg ránk omlik. Ők meg maradnak felül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.