galéria megtekintése

Kukázás

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Találékony kormányfőnk szerint Magyarországnak kereszténydemokrata kormányzásra van szüksége, a politikai korrektséget pedig kukázni kellene mint olyan taburendszert, amely „megfoszt bennünket az őszinte, innovatív gondolkodás lehetőségétől”. Most akkor – tabuk nélkül, őszintén –mesélnénk pár dolgot a miniszterelnöknek a kereszténydemokráciáról: az igaziról.

A kereszténydemokrácia eredendően baloldali (egyenlősítő és szolidaritáselvű volt): a jobboldali térfélre akkor került, amikor a hagyományos európai jobboldal a fasizmussal és a nácizmussal kokettálva felszámolta önmagát.

Ugyanakkor az összes európai kereszténydemokrata pártra jellemző, hogy a világképük nem államközpontú (szemben a kommunistákéval): szerintük az állam szerepe korlátozott, kiegészítő jellegű, és csak a társadalmi közjó elősegítésére korlátozódik.

 

Van egy még rosszabb hírünk is: az európai kereszténydemokrata mozgalmak mereven elhatárolódnak a keresztényüldözést megvalósító államoktól – Azerbajdzsántól, Üzbegisztántól, Szaúd-Arábiától, Irántól, Egyiptomtól, Kínától... Nem veszi be a gyomruk hittestvéreik sanyargatását és fizikai megsemmisítését, és nem hunynak szemet fölötte vélt vagy valós gazdasági előnyökért. Nem keleti nyitásról, hanem Magyarország új barátainak mielőbbi megbuktatásáról, bíróság elé citálásáról és börtönbe zárásáról ábrándoznak.

Az már csak a ráadás, hogy a nemzetállami logikán túllépő európai egység kitalálói és létrehozói kivétel nélkül kereszténydemokrata államférfiak voltak – tartunk tőle, hogy ha élnének, még a politikai korrektség kedvéért sem mutatkoznának egy fényképen a mai Orbánnal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.