galéria megtekintése

Közvetít a kormányfő

11 komment


Doros Judit

Emlékszünk még az Igazából szerelem című film klasszikus jelenetére, amikor a brit miniszterelnököt alakító Hugh Grant szerelme után kutatva egy hosszú londoni utca minden házába becsönget, azt tudakolva, vajon ott lakik-e Natalie. Állampolgárai megnyúlt arcát látva egy helyütt azzal vágja ki magát, hogy látogatása személyes szolgáltatás kormánya részéről, szilveszterig minden háztartásba bekopog, s face to face tájékozódik a rábízottak közérzetéről.

Nos, a mi miniszterelnökünk személyesen egyelőre nem kopog – itt jegyeznénk meg, hogy a hűtőnkben van még egy szál csabai kolbász, spájzunkban meg egy flaska erdélyi szilvapálinka, ezeket a bölcs előrelátás jegyében egy darabig tartalékoljuk –, de személyes szolgálatait már felkínálta egy olyan ügyben, amely nem tartozik szorosan kormánya profiljához. Szokásos pénteki rádióinterjújában jelentette be, hogy miután olimpiára készülünk, az úszók háza táján kirobbant viszályt nemzeti ügynek tekinti, s felajánlotta „jószolgálati" képességeit. Azt is felvetette: egyfajta közvetítőként segítene a Hosszú Katinka és az úszószövetség közti vita elsimításában. Konkrétan azt közölte: „Csak mondják meg, miben segíthetek, és megteszem."

Ez egy nagyon előremutató mondat, magam nem is élnék vissza vele, így nem jelzem, hogy a szemközti szomszéd egy hete minden reggel fél hatkor kezdi vaslapáttal kapargatni a havat a járdáról, tudom, hogy ez nem nemzeti ügy, bár a folyamatos álmatlanság miatt félő, hogy a gyerek nem úgy teljesít az iskolában, ahogy elvárható. Mondhatnám, hogy itt a jövő nemzedéke egyik tagját éri súlyos sérelem, ami miatt magunk is igénybe vennénk a jószolgálati közvetítést, de most, hogy lassan már olvad, ez a probléma szerencsére magától megoldódni látszik.

 

Hanem itt van néhány másik ügy, amiben nagyon is jól jönne a miniszterelnöki közbenjárás. Beszélni kéne például Balog miniszterrel, hogy a Klik iskolafelújításokra költse az önkormányzatoktól iskolafelújításokra kapott pénzt, ne másra. Ne „nyelje le" például a dombóvári önkormányzattól évente e célra átutalt 175 millió forintot, miközben az iskolákról potyog a vakolat. Lássuk be, a miniszterelnök úr se szeretné, ha a gyereke fagyit venne abból a pénzből, amit füzetek vásárlására adtak oda neki. Egy füst alatt meg lehetne kérni a kultusztárca vezetőjét, vegyék végre komolyan a tanárok kétségbeesett jelzéseit arról, hogy az oktatási rendszer hamarosan összeomlik. Bár e pillanatban ez nem tűnik olyan látványosnak, mint egy olimpiai úszódöntő, az ügy talán megérne némi közbenjárást.

Elkelne a közvetítői segítség a miskolci közlekedési dolgozóknak is. Papírjuk van róla, hogy tavaly év elejétől jár nekik háromszázalékos béremelés, de a munkáltatójuk erről nagyvonalúan elfelejtkezett, helyette inkább össze akarja ugrasztani a szakszervezeteket. Nem tudom, egy százhatvanezres, amúgy is nehéz sorsú városban készülődő sztrájk mennyire nemzeti ügy, de ha jószolgálati közvetítéssel elejét lehetne venni, annak elég sokan örülnének Miskolcon.

Legalább annyian, mint amennyien azt várják, hogy Hosszú Katinka Kiss László nyakába borul és viszont.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.