Közszolgálati koktél és pezsgő

A közszolgálati média ezen a hétvégén is kitett magáért.

Szombaton a Déli Krónikában a következő felvezető mondat hangzott el a felsőoktatási keretszámok elosztásáról: "Éjszakai fürdőzés, koktél, egyetem. Lehet, hogy ezeket a programokat meg kell gondolniuk a pécsi egyetem jogász hallgatóinak, miután szeptembertől megszűnik az ingyenes képzés". Ez lett a magyar közszolgálati rádióból. Legközelebb ehhez a mondathoz hozzá is teszik, amit valójában üzenni akartak: Le a dolgozó nép zsírján hízó egyetemistákkal!

Szombat este a közszolgálati tévé Az Este című hétköznapi hírháttérműsora rendkívüli kiadással jelentkezett a kormány melletti felvonulásról. A nézőket a főműsoridős Woody Allen mozi alatt futó feliratban tájékoztatták, hogy a film után kezdődik a rendkívüli kiadás. De miért is kellett rendkívüli adást készíteni? A televíziós hír- és hírháttérműsorok szakmai szabályai szerint rendkívüli kiadást akkor kell/kötelező készíteni, ha rendkívüli esemény történik, például terrorcselekmény, tömegszerencsétlenség, zavargás vagy éppen kormányválság. A mindenkori kormány melletti felvonulás, ha azon nem történt semmilyen rendkívüli esemény, nem tartozik ezek közé.

De tegyük fel, engedjük meg, hogy a közmédia vezetése a nagy létszámú demonstrációkat is azon események közé sorolja, amelyekről a köztévének rendkívüli kiadást kell készítenie. Akkor azonban ilyen rendkívüli műsort kellett volna sugározni tavaly március 15-én és október 23-án is, amikor civil szervezetek felhívására több tízezren, a szervezők szerint százezren demonstráltak a szólás szabadságáért. De ilyen nem volt. Talán nem véletlenül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.