galéria megtekintése

Közös

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Fontos beszédet mondott Kövér László azon a konferencián, amit a független Országgyűlés megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek tegnap. Az eseményen felszólalt Orbán Viktor is. Beszédében erkölcsi kapaszkodókat próbált adni mindahhoz, amit kormánya tett az elmúlt öt évben.

A kapaszkodókat ő meglelte.

A házelnök megszólalása azonban – ahogy általában – más minőségű. Egy önmagával vívódó, a maga elvárásaival és az azokhoz viszonyuló lehetőségekkel küszködő, gondolkodó emberről van szó ugyanis, akinek szavaiból olykor a kétség is földereng.

 

Most arról is beszélt, hogy a negyedszázada kapott útravalót a politikai osztály nem fogadta el, s ezt jelzi az is, hogy a legtöbb kérdésben azóta csak távolodtak a nemzeti minimumtól. A házelnök szerint a legnagyobb nemzeti közös nevező az evidenciák felismerése és a róluk folytatott terméketlen viták lezárása lenne, ami a rendszerváltozás óta vonszolt adóssága a politikai elit egészének, holott – idézzük – „a jövő nem tehető kockára a pillanat feletti uralomért”.

Egy pillanatra képzeljük el, hogy így lesz. Aztán nyissuk ki a szemünket: a konferenciáról készült képeken ott feszít a fél magyar közélet, de nincs ott az MSZP egyetlen vezetője, miként nincs ott Hiller István, a parlament alelnöke sem. Őket nem hívták meg. A konferenciát a Veritas Intézet és az Országgyűlés Hivatala rendezte.

Nem a legnagyobb nemzeti közös nevezőről kell itt gondolkodni egyelőre, hanem a legkisebbről volna ildomos. Kövér Lászlónak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.