galéria megtekintése

Közfoci

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 26. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Most már tényleg csupán egy lépés, hogy a képviselők testületi ülésen vitassák meg a taktikát. Hogy két csatárral álljon-e fel a helyi garnitúra vagy hogy a labdarúgók milyen időkeretben gyakorolják a tolódásos védekezést az edzéseken. Merthogy ezúttal az történt, hogy Szombathely városának önkormányzata 20 millió forint rendkívüli támogatást szavazott meg a többségi tulajdonában álló Haladás futballcsapatának játékosigazolásokra.

Puskás Tivadar polgármester rámutatott: az extrával azt szeretnék elérni, hogy a keret megerősödjön, és a társulat eredményesen szerepeljen az NB I-ben.

Szerencsés a település, amelynek egyéb gondja már nincs, mint a gárda Pápa és Újpest elleni teljesítménye. Hiszen ha volna valamiféle szociális, oktatási, egészségügyi probléma, az elöljárók minden bizonnyal inkább annak megoldására fordítanák a közösségi pénzt, mint futballista szerződtetésére.

 

Azt nem feltételezzük, hogy fontosabb egy kőkemény jobb-bekk megszerzése, mint, mondjuk, az éhezés felszámolása. Persze ennek említése már maga a demagógia, hovatovább retorikai lélegeztetőgép, elvégre nem lehet összevetni egy olyan kulturális, egyúttal népegészségügyi projektet, mint a labdarúgó-igazolás a felelőtlen, szegényeknek szóló osztogatással.

Csak okleveles sportgyűlölő lehet, aki számára felfoghatatlan, hogy – elvileg – szórakoztatóiparban utazó, profi játékosokat alkalmazó piacon mozgó cégek kapnak közpénzt erősítésre. Igaz, az intézkedés arra mindenképp jó, hogy garantálja azon magatartásminták konzerválását, amelyek miatt versenyképtelen a hazai labdarúgás.

Az úgynevezett látványsportok támogatóinak adókedvezményt nyújtó, egyébiránt sok tekintetben remek szellemiségű jogszabály nem szándékolt következményeként már sikerült megfojtani a szponzorációt. A cégek nem hirdetnek pénzért, ha utalhatnak úgy, hogy azzal nem a sajátjukból adnak, hanem abból, amit amúgy az államkasszába küldenének.

A reklámadó – szintén nem szándékolt – következményeként sikerül büntetni azokat a sportvállalkozásokat, amelyek e körülmények között is képesek sok szponzori pénzt gyűjteni. Az állami hirdetők irányításával sikerült elérni, hogy a teljesítménynek ne legyen szerepe egy társaság üzleti sikerében. Arról nem szólva, hogy sikerült olyan struktúrát kialakítani, amelyben topvállalatok sietnek támogatni a Szijjártó Pétert felvonultató futsalcsapatot, amelynek közönsége hozzávetőleg akkora, mint egy középfokú eszperantó nyelvtanfolyamé.

Tán kár is volt Debrecenbe és az Üllői útra új arénát emelni, mert a kettő árából meg lehetett volna venni Angel Di Mariát a Real Madridtól. Sőt ha Argentína végre olyan szinten szállna be a futballba, mint Magyarország, időben államosíthatta volna a klasszist, akkor talán tizenegy kilométer autópályára is elcserélhettük volna. És ha idáig jutunk, már csak azt kell elfelejteni, hogy vasárnap este volt közjót szolgáló meccs is: Debrecen–Szombathely (1-0), 3500 néző.

Nyilván az a hozzávetőleg tízmillió tévedett, aki nem volt ott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.