galéria megtekintése

Közbutítás

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 05. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A bádogos és a hidegburkoló szakmáját ajánlgatta nekünk meleg szavakkal az a kiadvány, amelyet nyolcadikban osztályfőnöki órán kaptunk. Nagy érdeklődéssel forgattuk, dacára annak, hogy pontosan lehetett tudni, a ferencvárosi értelmiség gyerekeinek létrehozott elit osztályból („zenei tagozatnak” hívták) ki merre veszi majd az irányt. Matekosztály a Fazekasban, dráma vagy épp nyelvi tagozat a legjobb gimnáziumokban, netán piaristák, csakazértis. És persze lesz valaki bádogos is, meg hidegburkoló. De hogy nem közülünk, az fix.

Ez harmincöt évvel ezelőtt történt. És ha Orbán Viktoron múlik, pár éven belül ugyanilyen világ lesz megint.

Hiszen aki minden négy forintból egyet elvesz az érettségit adó képzéstől, az pontosan tudja, mit csinál. Pénzelvonással kényszerít ki durva társadalmi változásokat: véget vet annak a negyedszázada tartó, forradalmi folyamatnak, amely a köz- és felsőoktatás kereteinek tágításával segítette a társadalmi mobilitást. Ahogy a harmincas vagy a hetvenes években, ezentúl is ki hová születik, ott is hal meg. Megfelelő anyagi és intellektuális háttérrel az érettségi és az egyetem felé sodorja majd a csatorna áramlata, szegénységgel kombinált tanulatlan közegből meg kizárólag a zsákutcás szakképzésbe zsilipelhet.

 

Ilyen fokú cinizmusra tényleg nem könnyű józan magyarázatot találni. Hogy a kormányfő valóban úgy hinné, az a boldogulás alapja, ha valaki félanalfabétán kap egy szakmát, amely tíz év múlva hótt elavult lesz, de tovább tanulni képességek és érettségi híján nem fog tudni – ezt akár saját életútja és a családjában követett stratégiák miatt is nehéz elképzelni. Hogy ne látná be, a most a költségvetés ezen rubrikájában megspórolt összeg nem oly sokára sokszoros kiadást szül még akkor is, ha a munkanélküliek, éhezők segélyezését lényegében már rég feladta a magyar állam.

De hogy a kormány tudatában van annak, hogy mit tesz és az mivel jár, az egy félmondatból világosan kiderül: amikor arról beszélnek, hogy a felsőoktatási szakképzésben szerezhető végzettséget is diplomának kéne hívni, akkor nem csinálnak mást, mint álomport szórnak az Európai Unió szemébe. Hiszen pontosan tudják, hogy uniós megállapodások köteleznek minket a diplomások számának növelésére – és ez a gimnáziumi érettségi korlátozása mellett trükközés nélkül lehetetlen lesz.

Egy egyébként is szétzilált, romló teljesítményű oktatási rendszer ilyen lelkiismeretlen buherálása kizárólag katasztrofális következményekkel járhat. Évtizedes távlatban tovább romlik majd a versenyképesség, a gazdasági teljesítmény. Hamarosan még többen fordítanak majd hátat hazánknak véglegesen, ha látják, hogy itt a gyereküket kizárják az esélyt adó oktatásból. Az pedig beláthatatlan, lesz-e még egyszer annyi erő a társadalomban, hogy nekifusson egy olyan átfogó oktatási reformnak, amelynek kínkeservesen elért eredményeit éppen most radírozza ki mindünk életéből Orbán Viktor és kormánya.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.