galéria megtekintése

Körmenet

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 19. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Nem tudni, hányan vesznek részt Budapesten a Szent István-bazilikában a hagyományos húsvéti vigília szertartásán, mindenesetre aki ott lesz, számoljon azzal, hogy ezúttal hosszabb lesz majd a feltámadási körmenet.

"optimisták vagyunk. Hisszük, hogy a magyar püspöki karnak legalább a fele hisz istenben"

Meg nem erősített, de nem is cáfolt információk szerint ugyanis Erdő Péter bíboros kibővítette idén az útvonalat, s a bazilikából a Sas utcán végigvonulva a Szabadság térre vezeti a hívőket, ahol jelképesen ő maga is lebont egy kordont az épülő megszállási emlékmű körül, ezzel is jelezve, hogy nem ért egyet sem az emlékmű üzenetével, azaz a történelemhamisítással, sem pedig a módszerekkel, ahogyan a kormány az építkezést vezényli.

 

Erdő Péter kiváló férfiú, s még attól a miniszterelnöktől sem fogadja el a szószegést, aki az egyházának számolatlanul adta a pénzt és a különjogokat, márpedig ha a miniszterelnök, aki egyébként éppen 22 éve, 4 hete és 3 napja hívő, azt mondja, sőt írja, hogy majd a húsvéti ünnepek után visszatérnek a vitás kérdésekre, ám ennek ellenére már jóval a nagyhét előtt hozzákezdenek az emlékmű építéséhez, akkor az bizony szószegés, amit minden hívő ember elítél.

Ezt szeretjük mi az rkat. egyházban itt, Magyarországon, ezt a túláradó empátiát és megértést, amellyel például Erdő Péter személyesen fog elnézést kérni a Szabadság téren.

Jaj, ne ijedjünk meg, nem a zsidóktól, a zsidó kontra kormány párbeszéd már le van tudva, a miniszterelnök szép levelet írt a zsidók szervezetének, amelyben olyan gesztust tett, ami sokak szerint tán még korai is volt: leszögezte, hogy a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad, sőt a magyar zsidók közössége a jövőben is számíthat a kormány tiszteletére, barátságára és védelmére, amitől, azt gondoljuk, minden érintett azonnal megnyugodott. Hanem Gábriel arkangyal.

Hogy felelős magyar kormány ennyire még nem alázott meg főangyalt, pláne az Úr hírvivőjét, aki a szeplőtelen fogantatás hírét vitte a magyarok nagyasszonyának, s akinek köze van Szent István koronájához is, és akit csak illő alázattal és formában szoktak ábrázolni, hiszen végül is az erő és a remény angyala volna ő, akin nem fog ki semmilyen gonosz; sikerült hát őt is a mocsokba rántani, amit a hívők iránt felelősséget érző egyház nem hagyhat szó nélkül.

Mi optimisták vagyunk. Hisszük, hogy a magyar püspöki karnak legalább a fele hisz istenben, az igazságban, az Írásban, ehhez méltó módon él és hirdeti az igét, s tán még arról is tájékozódott már, hogy a Vatikánban új pápa van, új stílussal, szellemiséggel és érzékenységgel.

Nincs kétségünk afelől, hogy ennek megfelelően az ünnepi misék is az elesettekről szólnak majd, de nem csupán általánosságban, hanem nagyon is aktualizálva, mint a választások előtt is, amikor a kormánypárt mellett kellett agitálni.

Hogy mást ne mondjunk, alig telt el egy hét a választások után, s már hirtelen nem lett pénz a közmunkára sem, azaz tovább nő a nélkülöző családok, az éhező gyerekek száma, amit a mi egyházi vezetőink köztudottan személyes fájdalomként élnek meg, ezért aztán nem is beszélnek róla.

Ferenc pápával azért hozakodunk elő, mert a hírek szerint két év múlva Magyarországra látogat a szombathelyi illetőségű Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából. Nyilván elégedetten konstatálja majd, hogy a Szent Márton ünneplésére kidolgozott projekt potom 8 milliárd forintjának java részét e nehéz időkben nem mindenféle egyházi és kormányhívságokra fordítják majd, hanem az elesettek, a nyomorultak, a szerencsétlenek épülésére.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.