galéria megtekintése

Körkörös Csubakka-védelem a rúdtánctáborban

2 komment


Uj Péter

Herczeg Márk kollégám – és talán mondhatom: barátom – néhány hónapja a 444 hasábjain közölte először nemzetközi mércével mérve is európai jelentőségű megfigyelését, amely alighanem új megvilágításba helyezi a paradigmaváltást, egyszersmind új korszakot nyit a korszakalkotásban. Herczeg arra jött rá, hogy szép lassan valósággá válik minden, ami a South Park című rajzfilmben poénként valaha előfordult. Pedig a South Park alkotói, Trey Parker és Matt Stone, tényleg válogatott, nehézsúlyú kreténségeket találnak ki bámulatra méltó kreativitással.

Csakhogy az ÉLET még Trey Parkernél és Matt Stone-nál is nagyobb rendező. (Bizony, néha a közhelyekben vannak a legnagyobb igazságok!) Így aztán a világ hír- vagy sztoritermését figyelmesen figyelgető ember azt vehette észre, hogy tényszerűsíthetően valósággá vált a Csubakka-védelem, az éneklő szar, az öngyilkos tehenek és még egy csomó abszurd South Park-baromság.

Ennél is továbbmerészkednék. A magam részéről. Egy ideje azt látom, hogy komplett rádiókabaré-adások, Markos–Nádasok, Maksa-híradók mennek át valóságba. Néhány éve például Litkai Gergely (későbbi Dumaszínház-generális) írt egy kis humoreszkfélét vagy inkább álhírgyűjteményt a Hócipőbe, amelyben idióta gyerektáborokat is kitalált, tisztán emlékszem például – pont a számból vette ki akkor a poént – az állatifehérje-feldolgozó táborra.

 

Aztán a napokban hallgatok a rádióban valami nyárigyerekprogram-gurut, sorolja a nyár táborszenzációit, hogy például lesz – kapaszkodjanak meg valami hosszúban és keményben! – rúdtánctábor. R.Ú.D.T.Á.N.C.T.Á.B.O.R. Édes istenem. Gyerekeknek.

Persze meghallhatnám ennek a szép és elsősorban volt vagy még aktív Playboy-modellek által űzött sportnak a híveit, hogy hát ez már régen nem erotikus show-biznisz, semmi köze már a sztriptízbárok gyerekbarátnak kevéssé nevezhető világához, de tényleg nehezen tudom elképzelni azt a pedagógust vagy micsodát, aki ilyen tábort szervez. Azt a szülőt még csak-csak el tudom, aki ilyenbe adná nyárra a gyerekét.

De komolyan! Hány lépésre van innen mondjuk a chippendale-tábor? A faszhelikopter-tábor? Az előzetesszóváltástkövetőenalkalmiivócimborájátanálalevőkésselkétszerhasbaszúró-tábor? Igény lenne rá. Ahogy az éneklő szarra is van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.