galéria megtekintése

Kórház-eutanázia

11 komment

Dr. Weltner János

Ismét kitűnő feltáró cikket írt december 8-án Danó Anna a főváros egyik jellegzetes pavilonrendszerű közkórházáról, a Szent János kórházról. Az egymással építészeti kapcsolatban nem lévő, csak udvaron keresztüli kapcsolattal rendelkező, öreg, rossz hőszigetelésű, nagy alapterületű és nagy belmagasságú termeket befogadó épületekről van itt szó. És a fővárosi kórházak többségének állagmegóvásával, korszerűsítésével amúgy is adós a haza.

A fekvőbeteg-ellátást és a kórházakat a rendszerváltás óta nyűgnek tekintik a kormányok közgazdászai, és kormányaink hangzatos jelszavak mögé bújva nemcsak a kórházi ágyszámot csökkentették több, mint százezerről 42 ezerre, az ápolási napok számát pedig kb. a felére, az egy átlagos kórházi beteg ellátmányának értékét pedig a szolgáltatások inflációjával számolva 70%-ára (213 000 helyett 150 000 Ft), de sikeresen megtizedelik az ellátó személyzetet is. Mondhatnánk persze, hogy ennyivel olcsóbb az ellátás, de a hiányzók helyett szükséges túlórák és a vállalkozásoknak fizetett órabérek drágábbak, a rövidebb ápolás a költségek jó részét kevesebb napra tolja össze.

A fekvőbeteg-ellátás költségeinek fedezete korábban két részből állt: az OEP döntően a Homogén betegségcsoportok nevű rendszert alkalmazva térítette a napi működési költségeket, a tulajdonos (önkormányzatok, egyetemek, egyházak, magánzók) pedig a költségek mintegy 10-15 százalékát kitevő fejlesztéseket, az avulás és elhasználódás visszapótlását (amortizáció). A fejlesztésekhez az állam, újabban főként az unió, pályázatok útján is hozzájárult. A betegeknek is egyre többe kerül a kórházi lét, és rászorulunk kórházi alapítványaink támogatására is. Az államosítással a tulajdonosi költségviselés önkormányzati téren megszűnt, a klinikák működése pedig a horribilis forráskivonások nyomán ellehetetlenült. Ezért nem meglepő a Szent János kórház, a klinikák és a többi kórház elszomorító állapota építészeti, gépészeti, műszerezettségi és minden egyéb tekintetben.
No de előre, a helyzet rendezése felé! A kérdés a hogyan. Danó Anna cikkében találóan a végstádium szerepel. Ilyenkor merül fel megoldásként az eutanázia. No nem a kezelendő betegeké, hanem a kezelőhelyé.

 

Pavilon rendszerű klinikáinkat és kórházainkat tervezőik és építőik a maguk idejének gyógyítási, üzemeltetési és építészeti módszereihez alkalmazták – kitű­nően. Szépek és szeretnivalók lettek – ­100-150 évvel ezelőtt. Ma viszont akkor sem felelnének meg az orvostechnikai, kórházüzemi, épületüzemeltetési elvárásoknak, ha építéskori állapotukban lennének, nem pedig ennyire, a végstádiumig lerohadva. És a helyzet ennél is rosszabb: nincs az a pénz és lelemény, amivel a mai orvostechnológiai-logisztikai szintre lehetne hozni elavult kórházainkat. És ha el is költenénk csillagászati összegeket a modernizálásukra, a felújítás utáni működtetésüket a kényszerű, elkerülhetetlen megalkuvások és a magasabb technológiai szint miatt nem lehetne fedezni a mai finanszírozási összegekből. Úgyhogy – elnézést kérek korábbi cikkeim olvasóitól az ismétlésért –, nem szabad e tisztességben megöregedett, kihasznált, túlhasznált, valóban végstádiumú épületegyüttesekbe beruházni. Jöjjön az eutanázia.

Az új kórházat pedig, amely több százezer lakost lát majd el, oda, és úgy és akkorára kell tervezni, hogy az megfeleljen az ellátás, a megközelítés igényeinek, a költséghatékony üzemeltetés és finanszírozhatóság követelményeinek. Járulékos előnyként pedig tegye lehetővé az adott területet addig ellátó kisebb-nagyobb kórházak megszüntetését. Az első, így elkészülő kórházat pedig kövesse majd a többi. És ne a kerületvezetők és kórházigazgatók presztízse döntse el, hogy hol kezdődjön a megújulás, az eutanázia utáni feltámadás.

Én a magam részéről – elfogultan – egy új több ezer ágyas egyetemi klinikummal kezdeném.

A szerző orvos

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.