galéria megtekintése

Könyvárulás

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 29. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Kilencezer-kilencszáz forint. Ennyi az ára Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni hamarosan megjelenő kétkötetes naplójának. Aztán sorolhatnánk sokáig a példákat, mert 3500 alatt csupán bravúrral lehet újdonsághoz jutni, inkább 4000 és 4500 közötti összeget kell pengetni egy kötetért.

Mármost, ezekre a számokra pillantva, nincs az a demagógiapiramis, amit nem húzok fel ide, csak azért, hogy jelezzem: ez így nincs rendben. Elviselhetetlen, hogy egy társadalomban, amelyben a jövedelmi és társadalmi egyenlőtlenségek lényegében továbbgondolhatatlanok, mindinkább luxussá válik a könyv, így a tudás. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a kevésbé szerencséseknek, a jórészt a kulturális tőkétől is megfosztottaknak milyen ütemben nehezedik a hozzáférés. És nem látszik, hogy a technológiai forradalom lassítaná a folyamatot, sőt a digitális szakadék is inkább csak mélyül.

Nyilván lehet azt mondani, hogy a piac így működik, a fizetések alacsonyak, továbbá a könyvpiac struktúrája, hogy tudniillik kiadás így, terjesztés úgy, ám a részleteket, a felépítményt nem ismerem eléggé, csupán az eredményt: az katasztrófa. Aztán divat erre azzal felelni, hogy aki ennyiért nem tudja megvásárolni a köteteket, az amúgy sem venne ilyesmit, egyebekben meg menjen könyvtárba, oszt jó napot, s amúgy is a VV Vali kell a népnek.

 

Csakhogy a felvilágosult elit gyorsértékelésén túllépve azon fel kell háborodni, hogy a könyvespolc töltése a felső középosztály úri mulatsága lesz. És a könyv nem golfóra meg szusitekerő-tanfolyam, hanem a kultúrához és a tudáshoz való hozzáférés, így a szabadság jelképe. Ha ezt kiegészítjük azzal, hogy a kormány itt nemrég még az internetet is meg akarta adóztatni, akkor egy pillanatra a legreménytelenebb helyek egyikén érezhetjük magunkat. Nem elsősorban a valóság miatt, hanem mert ez az egész mint gond, dilemma, probléma szóba sem kerül.

Miközben milliárdokat pazarolnak a rezsicsökkentés promóciójára, végig kell néznünk Németh Szilárd fokozhatatlanul buta performanszait, a könyvek nem szerepelnek a miniszterelnök vízióiban. Azokban mindenkinek van saját stadionja, de senkinek nincs esélye, kivéve annak, aki tőle kap. Itt se kormány, se ellenzék nem ígéri, hogy beavatkozik majd. Hogy lesz társaságiadó-kedvezménye a könyvkiadást támogató cégeknek. Hogy legalább hozzányúl a piaci szabályokhoz, ha azok csődöt mondtak. Hogy tesz pénzt a rendszerbe, ha már jut mindenre milliárd Forma–1-től félkegyelmű állami médián keresztül a Századvégig. Hogy csinál egy jogszabályt a könyvek érdekében, ha szabtak már szöveget CBA-ra és Vida Ildikóra is.

Mielőtt rám rontana piacszakértő, rációbáró, szakpolitikai alternatívát követelő demokrata és az új arisztokrácia egyaránt, jelzem: ez az a fajta felháborodás, amely csupán saját igazságom indulatából fakad. Abból, hogy ez nem jó így.

Mert ahol semmit nem tesznek azért, hogy ne nehezedjen a kultúrához, az oktatáshoz való hozzáférés, ott elárulnak bennünket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.