galéria megtekintése

Költő az utcán

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 10. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Vádat emeltek egy fiatal költő ellen, aki Pécs belvárosában gépkocsikat rongált meg erős felindultságában. A Bama.hu beszámolója szerint a fiatalember tavaly novemberben még egyetemistaként kiállt az utcára, hogy a saját verseit árulja, mivel azonban senki nem vásárolt tőle, „ingerült állapotba került”, és tizennégy autót karcolt össze,mintegy két és fél millió forintos kárt okozva.

Nem tudjuk, hogy a bíróság mekkora büntetést ró ki a fiatalemberre, mindenesetre mi, ha korlátozott mértékben is, de meg vagyunk hatódva. Létezik még költő az országban, aki kiáll az utcára a saját verseivel, és azt hiszi, hogy el tudja adni őket, akár jók azok a versek, akár nem. S egyáltalán: hogy bárki is megáll előtte, s esetleg bele is lapoz a kínálatba. Arról sajnos nincsenek információink, hogy szavalt-e néhány sort a verseiből kedvcsinálás végett, valószínűleg nem, mert akkor a hatósági hír nem kocsirongálásról, hanem a fiatal költő csoportos inzultálásáról szólt volna.

Mindezzel nem azt akarjuk állítani, hogy nem érdemes egyetemistaként verset írni éjszakánként; hiszen régen sem feltétlenül utcai versárusítással lett költő a költő. Csupán felhívnánk a figyelmet arra, hogy a költői érvényesülésnek számos más útja is van. Az egyik hírösszeállításban éppen a pécsi egyetemista esete alatt jelent meg Vári Györgynek a Népszabadságban jegyzett cikke egy másik, immáron a többiek fölé magasodó költőről.

Eszerint „csendben dúl a mutyi L. Simon régi ismerőseinél, az általa bejegyzett alapítvány ugyanúgy juttatott bő 16 millió forintnyi közpénzt a régi ismerősöknek”, mint régen. Mint tudjuk, L. Simon László a funkcióját tekintve költő-államtitkár, mégpedig az elhivatott fajtából. Értve ezen, hogy noha Lázár miniszter nemrég fokozta le gyanús meggazdagodására hivatkozva, sőt a miniszterelnök kegyeiből is kiesett a hazudozásai miatt, úgy tesz, mintha semmi sem történt volna.

 

Ül a Parnasszus tetején, közpénzeket osztogat barátnak, ismerősnek, vagy éppen barackmagot reklámoz, ahogy épp jön, és nem fél semmiféle következménytől. L. Simon soha az életében nem fog autókat rongálni, nem is kerül olyan helyzetbe, hogy bárminemű megélhetési gondja legyen, ha pedig verset ír, azt garantáltan meg tudja majd jelentetni.

A pécsi fiatalember megtanulhatná, hogy az utcán nem így kell viselkedni, így soha nem lesz a Magyar Művészeti Akadémia koszorús költője. Annak idején egy Loppert Dávid nevű egyetemista is meg volt szorulva, és ő is kiállt az utcára. De ő nem a verseit árulta, hanem háromszor elkiáltotta magát az arra járó Medgyessy Péter miniszterelnökre mutatva, hogy „Hazaáruló!”, s azonnal Rogán Antal titkára lett, majd öt évig egy folyóirat szerkesztője anélkül, hogy előtte lapnál dolgozott vagy írt volna.

Ez a szerencsétlen pécsi költő jambusokkal küszködik éjszakánként és szonettötletek járnak a fejében, az meg csak kurjant hármat, és lapszerkesztő lesz. Majd tanácsadó, sőt kommunikációs osztályvezető. Ami aztán a költő őrjöngését illeti, az irodalmi szempontból kifejezetten biztató. A magunk részéről már azt hittük, hogy kihaltak az öntudatos költők, akik a végsőkig kiállnak a verseik mellett, akik még adnak magukra.

Úgy láttuk, hogy a maiak érzéketlenek már saját maguk iránt is, hiányzik belőlük az önbecsülés, és semmiben sem különböznek a társadalom többi tagjától, pedagógustól, ápolónőtől, rászedett gazdától; mindent meg lehet velük tenni. Aztán tessék, lehet, hogy egyszer majd megint költők állnak lobogó hajjal a barrikád tetejére.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.