galéria megtekintése

Kockázat

14 komment

A szerk.

Kockázatos útra lépett szerdán az Európai Bizottság, amikor bejelentette, jogállamisági vizsgálatot indít Lengyelország ellen. Tény, hogy Varsóban a Jog és Igazságosság (PiS) párt adta kormány pár hét alatt rohamtempóban gyűrte maga alá a közmédiát és az alkotmánybíróságot. Az Orbán Viktort és illiberális államát csodáló pártelnök, Jaroslaw Kaczynski köztudottan a nemzeti együttműködés budapesti rendszerét tekinti mintának.

A jogállamisági vizsgálattal Brüsszel azonban nagy bakot is lőhet. A pellengérre állított kabinet feje, Beata Szydlo be is mutatott azzal, hogy közölte, nem ereszkednek térdre.

Brüsszel kezében viszont kevés adu van, s aligha valószínű, hogy bevetik a nukleáris fegyvernek hívott, legkeményebb szankciókat. Büntetésképpen most az merült fel, hogy a lengyeleket kitessékelik az idei Eurovíziós Dalfesztiválról.

 

Az EU mégis megpróbálja visszahúzni az orbáni útról a Magyarországnál számára stratégiailag fontosabb Lengyelországot. A súlyos válságokkal küszködő integráció feldarabolódásához vezethetne, ha Varsó vezetésével létrejönne a baltiakat, a visegrádi négyeket és Romániát magába foglaló, majd 90 millió lakosú „Keleti Blokk” – amelyet Nyugatról a britek tolnának. Kaczynski eddig nem volt olyan ügyes pávatáncos, mint Orbán.

A lengyel ügy furcsa mód az Európai Néppárt kezében van, jóllehet a PiS nem oda tartozik: de ha ott létrejön a szankciós többség, az nem a kopírozót büntetné. Hanem az eredetit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.